Gömöri fonó elevenedik meg a Határok nélkül című rádióműsorban

Gömöri fonó elevenedik meg a Határok nélkül című rádióműsorban

A Határok nélkül rádióműsor február 27-én, szombaton 18 órai kezdettel jelentkezik új műsorával a Kossuth Rádióban.  Csontbáró címmel készül animációs alkotás Orbán Balázs életéről és eljuthatunk Béla várától Ilimárig –  egy kifestő lapjain Határok nélkül szombati adásában.

Rajfilm készül a legnagyobb székelyről, Orbán Balázsról. A történet szerint a titkosszolgálat és egy gyógyszerész is keresi azt a három jegyzetfüzetet, amelyet a Csontbáró, azaz Orbán Balázs hagyott hátra. Fazakas Szabolcsot, a film rendezőjét, a Székelyföldi Legendárium ötletgazdáját Szilágyi Szabolcs kérdezi a műfaj érdekességeiről.

Orsótól a fonóig és a böjti karikázóig – a felvidéki Berkő népdalkör Berzéte és Körös népdalaiból, hagyományaiból  válogat.

A téli ünnepkör szokásairól és a hagyományokat tovább éltető Berkő népdalkörről hallgassák meg Palcsó Zsóka összeállítását.

Béla váráról és titkos, kincses alagútjairól Ilimárig egy kifestő lapjain – Hatszáz kifestőkönyvet osztott szét ifjabb Vura Ferenc a karácsonyi ünnepek idején a Fekete-Körös-völgyben élő  gyermekeknek. Ionescu Nikolett lapozgatta a színezőt ifjabb Vura Ferenccel.

Hírdetés

„A bábjáték az egyik legkülönlegesebb művészet” – vallja Giovanni Kornél bábszínész és rendező. A bábokkal benépesített csodás mesevilágban Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető nyomába szegődünk.

Hupikék Péter és Hamupipőke – hét előadás bábjaiból látható kiállítás Nagybecskereken. A bábok készítőjével, Faragó Tiborral természetesen kulisszatitkokról, kedvencekről is beszélgetett Kónya-Kovács Otília.

„Élőszóval, amit a népmeséről tudni kell” címmel szervez online előadássorozatot a Meseszó Egyesület a hagyományos mesemondás napjainkban is alkalmazható ismereteiről. Raffai Juditot, a Hagyományok Háza népmesetanfolyamának állandó oktatóját a hagyományos mesemondás visszatanításának délvidéki tapasztalatairól Németh Ernő kérdezi.

Adás: Kossuth Rádió 2021. 02. 27. (szombat) 18.01-18.30.

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »