Gőgös egyelőre nem adhatja át a helyét Harangozónak

Harangozó Tamás egyelőre nem ülhet be a szocialista frakcióba Gőgös Zoltán helyett. Bár a politikus a mandátumát sem kívánja felvenni, a Nemzeti Választási Bizottság határozata szerint helyét csak az új parlament megalakulása után kaphatja meg párttársa.

„A VE egyetlen rendelkezése nem teremt alapot arra, hogy megválasztott képviselő lemondjon a Választási Bizottságnál. Jelölt pedig már nem tud lemondani, mert a szavazás megkezdéséig mondhat le a jelölt” – a választási eljárásról szóló törvényt értelmezte Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. Gőgös Zoltán az MSZP–Párbeszéd közös listáján a hatodik helyen szerepelt, ám a választás után bejelentette: mandátumát nem kívánja átvenni. Így az őt követő Harangozó Tamásnak kellene bejutnia az Országgyűlésbe – legalábbis ezt kérelmezte az NVB-től. A testület viszont arra jutott, nem a jelölt, hanem a jelölő szervezet, vagyis a párt joga eldönteni, hogy ki kapja a mandátumot. Ráadásul egyelőre Gőgös Zoltánnak még nincs is miről lemondania, hisz megbízatása az új Országgyűlésben nem kezdődött el.

„Analóg helyzet az, hogyha meghal a képviselő a megválasztását követően és az alakuló ülést megelőzően, nem tud lemondani, mert már nem él az ember, azt is valahogy kezelni kell és ahogy ’94-ben is megtette azonos szabályok alapján az akkori NVB-elődszerv, ki kell adni a listán következő embernek a mandátumot” – mondta G. Szabó Dániel, NVB-delegált.

A Választási Bizottságban azon is vita alakult ki, hogy egyáltalán jelöltnek lehet-e tekinteni Gőgös Zoltánt, a választás után, de még eredményhirdetés előtt. Fábián Adrián állandó tag úgy foglalt állást: ilyenkor azt kell figyelembe venni, hogy a képviselő csak úgy tud rendelkezni a mandátumról való lemondás jogával, ha rendelkezik mandátummal.

Hírdetés

„Én most azt mondanám, hogy ez nekem idő előtti. Idő előtti, joghatása nem lehet, és legyen annyi türelme képviselőjelölt úrnak, hogy megvárja, míg a mandátumát átveszi, utána, azt csinál vele lényegében, amit akar, illetve amit a jogszabályi keretek között a jelölőszervezet számára enged” – mondta Fábián Adrián.

A Választási Bizottság egyórás vitájának eredményét az elnök foglalta össze – amivel részben figyelembe vették Gőgös Zoltán akaratát.

„Bejelentését az NVB úgy tekinti, mint aki megbízásáról lemondott, természetesen megbízólevele átvételére nem kötelezhető, de a következő jelölt személyét a jelölőszervezetnek kell kijelölnie, tehát a listát csak úgy tudjuk megállapítani, hogy ő még rajta van, mert ő csak megválasztása után tud lemondani” – mondta Patyi András.

Vagyis az NVB eredeti formájában hirdeti ki a listát, amelyen még Gőgös Zoltán rajta van. Az Országgyűlés megalakulása után pedig az MSZP–Párbeszéd mint jelölőszervezet dönthet arról, hogy a listán következő Harangozó Tamás vagy más jut-e hozzá a mandátumhoz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »