Goebbelsre igen, a multik korlátozására már nem volt válasza a kormánynak

Goebbelsre igen, a multik korlátozására már nem volt válasza a kormánynak

A DK-s Arató Gergely a családpolitikával foglalkozott. Szerinte azért születik hazánkban évről-évre kevesebb gyerek, mert az Orbán-kormány “hadban áll Európával”. Példaként felhozta Gábort és Zsuzsát, az átlag magyar családot, akik egész nap dolgoznak, túlórát kell vállalniuk, és akiknek a gyereke nem számíthat sem egészségügyi ellátásra, sem szociális intézményekre, később pedig megfelelő oktatásra.

A politikus aztán felolvasta Gyurcsány Ferenc hét pontját is, amellyel a korábbi miniszterelnök támogatná a családokat.

Dömötör Csaba propaganda-államtitkár válasza hasonló színvonalú volt. Szerinte Gyurcsányék Brüsszellel együtt a magyar családi pótlékot a bevándorlóknak adnák, a DK pedig a náci Jobbikkal ünnepel együtt pénteken.

Korózs Lajos (MSZP) szintén a családtámogatásokkal foglalkozott. Többek között felelevenítette, hogy még Matolcsy György szerint is mindössze a magyar lakosság 1 százaléka számára érhető el a csok. Kiemelte, hogy a szocialisták emelnék a családi pótlék összegét, majd arra is rámutatott, hogy az élettársi kapcsolatban, vagy az egyedül gyermeket nevelők sem részesülnek a támogatási rendszerből, sőt utóbbiak 40 százaléka a szegénységi ráta alatt él (egyébként a gyermekek 46 százaléka házasságon kívül születik).

Rétvári Bence államtitkár nagyrészt elmúltnyolcévezett, és szerinte a magyar családoknak a Magyar Szocialista Pártról a megszorítás jut az eszébe. Közölte, hogy jelenleg 200 szülőre 149 gyermek jut, ezt az arányt emelnék 200 fölé.

Az LMP-s társelnök, Demeter Márta az ökopárt EP-programjába engedett bepillantást. A politikus úgy látja, az elmúlt időszak néppárti vitája mögött egyfajta pozícióharc zajlik, Orbán Viktor az új EP-t a szélsőjobboldallal tartaná sakkban, és a különböző alkukon keresztül olyan helyzetet állítana elő, amely továbbra is biztosítaná a további maggazdagodását.

Az ellenzéki képviselő ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy a Fidesz brüsszeli vitáiban nem esik szó a multik korlátok közé szorításáról, a hazai bérek, illetve a leszakadt régióink félzárkóztatásáról.

Demeter Márta leszögezte, az LMP a multik Európája helyett az emberek Európáját építené, ahol valóban képviselve lenne a magyar emberek érdeke.

Hírdetés

Fontosnak tartotta továbbá kiemelni, hogy pártja elkötelezett az EU külső határainak védelme mellett, illetve az EU-s források kifizetését előzetes ellenőrzéshez kötné (ez egyébként a Jobbikkal közös cél).

Rétvári Bence államtitkár válaszában természetesen Demeter Márta személyével foglalkozott, viszont megelőlegezte az LMP EP-listáján második helyén lévő politikusnak a mandátumot. Utána jött a szokásos megvédjükazországotéseurópát, majd az EU-s források kapcsán arról beszélt, hogy nincs olyan ország, amely hasonlóan jól használ fel azokat, mint hazánk.

Arról viszont egy szót sem szólt, hogy várható-e Orbán Viktor stratégiai partnereinek, a multi cégeknek az esetleges megregulázása.

Az államtitkár sajnálatát fejezte ki, hogy az LMP a bevándorlás ügyét nem az első helyre tette a programjában, holott szerinte a magyarok 70 százaléka szerint ez a legfontosabb kérdés – itt annyit tegyünk hozzá, hogy a Demeterék az egyedüliek, akik klímapolitikát fogalmaztak meg, és ennek hatásai egyelőre inkább befolyásolják honfitársaink életét, semmint a migráció.

Burány Sándor (Párbeszéd) G. Fodor Gábort idézett, mert szerinte ott a goebbelsi gondolat a kormány politikájában. Dömötör Csaba erre csak annyit reagált, ha ennyire érzékenyek a ’30-as évek politikájára, miért vonulnak együtt a Jobbikkal?

Végül a fideszes Hende Csabának is fel kellett szólalni napirend előtt. Lehet, ez volt a büntetése a szombathelyi Fidesz-fiaskó után. A migráció veszélyeiről beszélt, és semmi újdonság nem hangzott el tőle egészen az utolsó mondatig, ugyanis akkor eljutott a néppárti vitáig, amely kapcsán megjegyezte:

ennek a vitának lehet az lesz a vége, hogy a helyük nem a néppártban lesz, viszont ha a Fidesz mégis marad az EPP-ben, akkor csak mint egy frakción belüli bevándorlásellenes erő.

Dömötör Csaba válaszában erre a kiszólásra nem reagált.

(A jobbikos Gyöngyösi Márton Székely Szabadság Napjáról szóló felszólalásról külön cikkünkben olvashat).

(Fotók: Béli Balázs / Alfahír)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »