Globális és európai normák szükségesek (Vincze Loránt az ENSZ genfi kisebbségi fórumán)

Globális és európai normák szükségesek (Vincze  Loránt  az  ENSZ  genfi  kisebbségi  fórumán)

„A romániai magyar kisebbség képviselőjeként személyes rálátásom van a kisebbségvédelem nemzeti és európai rendszerére, amelynek számos hiányossága van” – mondta el Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, a FUEN elnöke pénteken Genfben, az ENSZ Kisebbségi Fórumán, közölte a politikus sajtóirodája.

Az ENSZ kisebbségi jogokról szóló nyilatkozatának harmincadik évfordulójára szervezett nemzetközi fórum meghívottjaként Vincze Loránt kifejtette: a kilencvenes években Európában a háború szörnyűségei vezettek annak felismeréséhez, hogy a nemzeti kisebbségek védelmére jogi és politikai keretet kell létrehozni. Ezt követően jött létre az Európa Tanácsban a Nyelvi Charta és a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény, az Európai Unióban a csatlakozási kritériumok közé bekerült a kisebbségek tisztelete és védelme. Az ezt követő évtizedekben azonban a nemzetközi figyelem a kisebbségi közösségek helyzete iránt folyamatosan csökkent, annak a téveszmének köszönhetően, hogy ez egy politikailag kényes téma, amelyet nemzeti szinten kell kezelni.

Hírdetés

„Meggyőződésem, hogy a kisebbségi jogok nem kizárólag nemzeti hatáskör. A nyugat-balkáni országok, Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Georgia csatlakozási kilátásainak fényében az Európai Uniónak ezt az elvet ismét meg kell erősítenie. Ez a geopolitikai megközelítés különösen fontos ma, a nyugati világ teljes szolidaritását élvező Ukrajnának meg kell felelnie a területén élő számos nemzeti kisebbség elvárásainak” – fogalmazott Vincze Loránt.

Európai szinten véleménye szerint a cél, hogy az Európai Uniót egyértelmű hatáskörökkel és kötelezettségekkel ruházzák fel a kisebbségek jogainak védelmére és támogatására az uniós szerződések módosításakor. Ennek eléréséhez meg kell győzni az Európai Bizottságot, hogy a nemzeti és nyelvi kisebbségek érdekében tett intézkedések előnyösek lehetnek társadalmaink számára, illetve rá kell venni a tagállamokat, hogy megállapodjanak a kisebbségvédelem közös normáiban. (L.)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »