Giro d'Italia – Hirt sikere a záró hét első hegyi szakaszán

Giro d'Italia – Hirt sikere a záró hét első hegyi szakaszán

Jan Hirt nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 16. szakaszát, amelyen Richard Carapaz megtartotta első helyét az összetettben.

A hétfői szünnap után kedden az idei olasz körverseny egyik legnehezebb etapja, a Saló és Aprica közötti 202 kilométeres táv várt a mezőnyre 5250 méter szintkülönbséggel és három első kategóriás – valamint egy kategorizálatlan – heggyel, másodikként a legendás Mortirolóval.

A nehézség ellenére nagy iramban zúdult neki a mezőny a szakasznak, több mint húszfős szökevénycsoport lépett el rendkívül erős versenyzőkkel, az élbolyban rövid ideig ott volt Valter Attila (Groupama-FDJ) is.

Hírdetés

A sportág ikonikus hegye, a Mortirolo erőteljesen megrostálta a bolyokat, az esélyesek csoportjában az Ineos Grenadierstől az Astana Qazaqstan vette át a vezetést, és a rivális csapatok segítői közül ki is szórtak néhányat, Valter is ekkor szakadt le a csoportról. A csúcson pedig a csapat kapitánya, Vincenzo Nibali állt a boly élére, hibára késztetve riválisait a technikás lejtmenetben. A legrosszabbul az összetettben egy perc hátránnyal ötödik Domenico Pozzovivo, Peák Barnabás csapattársa (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) járt, aki bukott az ereszkedés során, s később az utolsó emelkedőn már nem is tudott a legjobbakkal együtt haladni.

A kategorizálatlan emelkedőn az esélyesek csoportjában az összetett sikerért hajtó Mikel Landa csapata, a Bahrain Victorious állt az élre, miközben az élbolyban hatan maradtak. A záró emelkedő alján az idén az Etnán már diadalmaskodó német Lennard Kämna indított jó érzékkel, ám a holland Thymen Arensman és a cseh Jan Hirt a kaptató második felére utolérte, leszakítva a 42 esztendős spanyol Alejandro Valverdét.

Az összetettért harcolók csoportjában a Bahrain tempója Pozzovivót szakította le, majd a csapat két erős embere, Landa és Pello Bibao ütközött össze és dőlt el, ám visszaálltak a csoport élére, ekkor sorra leszakadtak a riválisok, köztük Joao Almeida is.

A záró lejtmenetre a nedves aszfalton Hirt indult meg elsőként, és előnyéből meg is őrzött néhány másodpercet. Így csapata idei második szakaszsikerét érte el, egyben ötödik cseh bringásként nyert etapot az olasz körversenyen. A második helyet Arensman szerezte meg, a harmadik helyért – és a vele járó négy másodperc jóváírásért – zajló sprintben pedig Jay Hindley bizonyult leggyorsabbnak. Így három másodpercre csökkentette hátrányát a rózsaszín trikós Richard Carapaz mögött. Almeida 14 másodperccel mögöttük ért célba.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »