Gibraltárt elvennék a spanyolok

Nemcsak Skócia, vagy épp Észak-Írország helyzete vált igen csak ingataggá a brit EU-tagságról tartott referendum után, hanem Gibraltáré is.

A csak Sziklaként emlegetett, Spanyolország déli csücskén a Gibraltári-szorosnál beékelődött, 6,8 km2 területtel bíró brit enklávé kapcsán eddig is folyamatos volt a spanyol-brit izmozás, aminek a mostani referendum újra táptalajt adhat.

Az ügyvezető spanyol kormány külügyminisztere, José Manuel García-Margallo a brexit sikerének hírére közölte, hogy az utolsó brit koronagyarmat még közelebb került Spanyolországhoz, azaz 302 év után újra spanyol terület lehet – jelentette a spanyol balliberális El País.

A konzervatív ABC is azt hangsúlyozta, hogy a brit kilépéssel újra kell tárgyalni az összes nemzetközi szerződést – az EU-val a lisszaboni szerződés 50. cikkelye alapján.

García-Margallo egy hete, a brit munkáspárti Jo Cox parlamenti képviselő meggyilkolása előtt kijelentette, ha London valóban kilép az EU-ból, Gibraltárnak csak két választása marad: vagy elfogadja a megosztott spanyol–brit fennhatóságot, vagy szintén távozik az unióból


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »