Gianni Rodari és mesevilága

100 éve született Gianni Rodari olasz költő, író, a gyermekirodalom jelentős alakja. A pozsonyi Egyetemi Könyvtár mesekönyv-illusztrációkat bemutató kiállítás keretében idézi fel legnépszerűbb műveit.

Gianni Rodari különösen élénk alkotásait leginkább mesék, mondókák, szórakoztató történetek és regények alkotják. Azokban az időkben, amikor az iskolák kizárólag a tényszerű ismeretek elsajátítására fókuszáltak, Rodari megírta a La grammatica della fantasia (A képzelet grammatikája) című művét, amely bevezetés a gyermeki történetalkotás művészetébe. A mű kiindulópont lett mindazok számára, akik a gyermekirodalom terén tevékenykednek, avagy az olvasóvá nevelés megalapozásával foglalkoznak.

Rodari innovatív, univerzális, és különösen aktuális művei világszerte több mint 50 nyelven jelentek meg. Magyar nyelven megjelent például a Hagymácska története, amely Gianni Rodari legismertebb és legtöbbet feldolgozott meseregénye.

Hírdetés

A szerző alkotásai máig kimeríthetetlen inspirációként szolgálnak számos olyan művész számára, akik mesekönyv-illusztrációkat készítenek, és Rodari alkotásainak képi világát célozták meg megjeleníteni.

Rodari műveinek fontossága ma azok képzeleti poétikájában rejlik. A szerző ironikus módon közelíti meg mind a valóságot, mind az olyan társadalmi és polgári kérdéseket, mint a háború, béke, emigráció, igazságtalanság, egyenlőtlenség vagy szabadság. Rodari írásai ezáltal ma is erősen és innovatívan hatnak.

A pozsonyi Egyetemi Könyvtár Gianni Rodari és mesevilága című kiállításán neves olasz illusztrátorok mesekönyv-illusztrációi tekinthetők meg, amelyek éppen Rodari meséit és verseit elevenítik meg képi formában. A kiállítás az elmúlt ötven év olasz mesekönyv-illusztrációinak legjavát mutatja be.

A tárlaton 22 olasz illusztrátor munkája tekinthető meg, köztük Emanuele Luzzati vagy Bruno Munari alkotásai, ahogy számos neves kortárs művész rajzai is. A kiállításon megtekinthetőek Rodari olasz nyelvű mesekönyvei, ahogy azok a művei is, amelyek szlovák fordításban is megjelentek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »