Gépkocsi-regisztrációs adó: lépéskényszerben a kormány

Gépkocsi-regisztrációs adó: lépéskényszerben a kormány

Új gépkocsibejegyzési bélyegilletéket javasol ősszel a környezetvédelmi minisztérium, és addig kidolgozzák a jogosulatlanul begyűjtött regisztrációs adó visszajuttatásának módszertanát is – idézte a News.ro hírügynökség Cristiana Paşca-Palmer szaktárcavezetőt azt követően, hogy a köznyelvben regadóként meghonosodott bélyegilleték immár negyedik, 2013-ban kidolgozott verzióját támadták meg sikeresen az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB).

kocsi-beiratas-tc-3-_or_b

Mint ismeretes, 2007 és 2013 között a kormány számos alkalommal volt kénytelen módosítani a bélyegilletéket, amit egyébként azért vetettek ki, hogy Románia ne váljon az EU autótemetőjévé.

Munkacsoport alakult

A környezetvédelmi miniszter elmondása szerint már megalakult a munkacsoport, amelynek feladata a módosítások kidolgozása az elkövetkező pár hónapban. Azt ígéri, olyan verzióval fognak előrukkolni, ami tiszteletben tartja azt az alapelvet, hogy a szennyező fizessen, „hiszen ez egy ilyen adó alapja”. Ez a testület hivatott megjelölni azt is, hogyan fizetik vissza a díjat azoknak is, akik 2013 után írattak forgalomba használt gépkocsit.

Cristiana Paşca-Palmer alig három hónappal ezelőtt jelentette be, hogy közel egymillió autótulajdonos igényelheti az Országos Adóhatóság (ANAF) helyi irodáinál a 2007 és 2013 közötti időszakban lerótt sarc visszafizetését. A környezetvédelmi miniszter rámutatott: az érintett állampolgároknak öt év alatt, részletekben fogják visszafizetni az összeget, amely az illeték kifizetése óta felgyűlt kamatokat is tartalmazza, illetve amelyet az infláció mértékéhez igazítanak.

Hosszú és vitatott történet

Mint ismeretes, az autóvásárláskor fizetendő illeték a kilenc évvel ezelőtti bevezetése óta számos alkalommal módosult, a lakosság azonban egyik változattal sem volt teljes mértékben elégedett, hiszen egyik hozzájárulás sem követte maradéktalanul azt az elvet, miszerint a környezetszennyezőbb jármű után kell többet fizetni. A 2013 márciusától hatályba lépett környezetvédelmi bélyegilleték leginkább a használtautó-piacot érintette hátrányosan a tranzakciók után kirótt tetemes illeték miatt.

Ennek értelmében környezetvédelmi bélyegilletéket egyszer, a jármű bejegyzésénél vagy átíratásánál kellett kifizetni. Az illeték értéke kisebb a régi autók esetében, a kormány szerint ugyanis ezek a járművek kevesebb ideig fogják szennyezni a környezetet, mint az új gépkocsik. Az adót alapvetően a gépjárművek szén-dioxid-kibocsátása alapján számolták ki, és a korábbi 30 százalék helyett mostanáig teljes egészében ez számított az illeték kiszámítási alapjául.

Néhány éve még arról volt szó, hogy a befolyt összegből a környezetvédelmi jellegű beruházásokat finanszírozzák: infrastrukturális, vízvezeték-építési és csatornázási munkálatokat, megújulóenergia-parkok építését, valamint a Zöld Ház és a roncsautóprogramot. Ehhez képest 2014-ben bejelentették: az összegből a jogtalanul begyűjtött gépkocsi-regisztrációs adókat fizetik vissza a magán- és jogi személyeknek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »