Geopolitikai, jogi és pénzügyi rémálom jöhet a szennyezett orosz kőolaj miatt

Geopolitikai, jogi és pénzügyi rémálom jöhet a szennyezett orosz kőolaj miatt

A szerves kloriddal szennyezett orosz kőolaj problémája Európa számos országát és finomítóját érinti. Az előzetes becslések szerint a keletkezett kár nagyság 2,7 milliárd dollár, vagyis nagyjából 2,4 milliárd euró.

A szennyezett kőolaj nem csak a Barátság kőolajvezetékbe jutott be, hanem több, onnan leágazó gázfolyosóba is, amelyek más Európai országba szállították tovább a fekete aranyat.

Április végén Fehéroroszország panaszkodott amiatt, hogy több millió hordónyi (1 hordó = 159 l) oroszkőolaj minősége erősen kifogásolható. Az egyik szerves vegyület aránya a megengedett határérték többszöröse volt. A vegyület ráadásul a finomítók berendezéseibe bejutva tönkretehette volna azokat: az eljárás során klórsavvá alakul át.

Az ilyen kőolaj gyakorlatilag értéktelen, az anyagot kivonni nem lehet belőle. A megengedett határérték 10 ppm lenne, ezzel szemben a szennyezettnek ítélt szállítmányok 150-330 ppm-es értékeket mutattak. Az ilyen olajat csak nagyon jó minőségű kőolajjal vegyítve lehetne megint forgalomba hozni: vagyis 1:30 arányban kellene keverni, ami technikailag és anyagilag is hatalmas kihívás.

Hírdetés

Az említett szennyező anyag a HNonline.sk cikke szerint háromféleképpen jelenhetett meg ilyen magas mennyiségben a szállítmányokban: rögtön a kibányászásnál, mert a régebbi, nem hatékonyan működő fúrótornyoknál használják az anyagot; vagy egy már szennyezett olaj bekeverésével; de akár szabotázs is történhetett.

Először a Barátság-kőolajvezeték északi, Lengyelországot és Németországot ellátó ágán szüntették be a szennyezett orosz kőolaj szállítását, pár nappal később a déli, Szlovákiát, Magyarországot és Csehországot ellátó ág is ugyanerre a sorsra jutott.

Az már most nyilvánvaló, hogy az európai finomítók egy része biztosan kártérítést követel majd az oroszoktól a kőolaj minősége miatt, ami a 2,7 milliárdos előzetes kárértéket tovább fogja növelni. A jogi és pénzügyi rémálom pedig valószínűleg fokozni fogja Oroszország és az EU közti feszültséget.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »