Geokódolás: az MTVA szerint a külföldi szolgáltatóknál érdeklődjenek a külhoni magyar tévénézők

Geokódolás: az MTVA szerint a külföldi szolgáltatóknál érdeklődjenek a külhoni magyar tévénézők

Bár a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) illetékesei szerint immár a technikai feltételek is adottak ahhoz, hogy a határon túli magyar tévénézők is követhessék az M4 Sport élő közvetítéseit, a geokódolás lehetősége továbbra is fennáll.
Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója az M1 aktuális csatornának pénteken úgy nyilatkozott, hogy az erdélyi és a felvidéki magyarság is élőben láthatja a hétfő este sorra kerülő Magyarország-Szlovákia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést, miután az MTVA a technikai feltételeit is teljesítette annak, hogy a kábeltévés szolgáltatók Erdélyben és a Felvidéken is sugározni tudják az M4 Sport adását. Az igazgató azt állította: már a csütörtök este lejátszott Montenegró-Magyarország felkészülési meccset is láthatták azok az erdélyi és felvidéki magyarok, akiknek van kábeltelevíziós előfizetésük.

Székely Dávid állítása azonban nem felel meg a valóságnak, mivel a legnagyobb romániai kábelszolgáltató társaságok, az RCS & RDS és a UPC előfizetői az összecsapás idején a következő feliratot olvashatták a képernyőn: „Szerzői jogi korlátozás miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható”.

A geokódolás már csak azért is váltott ki – sokadszorra – felháborodást a sportszerető tévénézők körében, mivel barátságos mérkőzésről volt szó, és nehezen hihető, hogy a montenegrói és a magyar közönségen kívül bárki szerzői jogi igényt formált a közvetítésre. Az M4 Sport csatornaigazgatója mindenesetre úgy nyilatkozott: azok után, hogy az MTVA megteremtette a pénzügyi és a jogi hátteret, most már a technikai feltételek is adottak ahhoz, hogy az Európai Labdarúgó Szövetséggel (UEFA) kötött szerződés értelmében az Eb-selejtezőket és a felkészülési meccseket is láthassák az M4 Sporton az Erdélyben és a Felvidéken élő magyarok, ha rendelkeznek kábeles előfizetéssel. Székely Dávid hozzátette, „egy úgynevezett engedélyező kártyára volt szükség ehhez”, amelyet már kiküldtek a határon túlra a szolgáltatóknak.

Hírdetés

„Azoknál a szolgáltatóknál, amelyek beüzemelték ezt a kártyát, már a csütörtök esti, montenegrói barátságos meccs is látható volt az M4 Sport élő adásában, de ha valaki nem tudta nézni ezt a találkozót, és kábeles előfizetéssel rendelkezik, az mielőbb érdeklődjön a szolgáltatójánál, hogy a hétfő esti fontos Eb-selejtezőt már élőben követhesse a televízió képernyőjén” – idézte az MTI Székely Dávidot, aki kitért rá, hogy a műholdas előfizetéseknél mindezt technikailag is nehéz lenne megoldani, ráadásul az UEFA-nak arra nincsen engedélye.

Ezáltal az MTVA gyakorlatilag a külföldi kábelszolgáltatókra hárítja a felelősséget a geokódolással kapcsolatban, ami nem jó hír a romániai magyar előfizetők számára, mivel az itteni társaságok többször is bizonyították, hogy nem veszik figyelembe a magyar nemzetiségű ügyfelek érdekeit.

Az pedig ugyancsak furcsa, hogy az MTVA illetékese a kábelszolgáltató társaságra „uszítja” a külhoni magyar előfizetőket, mintha az ő feladatuk lenne kijárni a geokódolás megszüntetését.
Az M4 Sport csatornaigazgatója kijelentette, hogy a jövő évi labdarúgó Európa-bajnoki mérkőzéseket szintén élőben követhetik az erdélyi és felvidéki nézők, a tokiói nyári olimpia eseményeit pedig – kifejezetten a magyar sportolók szereplésére és eredményeire koncentrálva – az összes Magyarországgal határos országban, ahol kábeltelevízión elérhető az M4 Sport, élőben lehet majd látni.

A hasonló problémák kapcsán az MTVA sajtóosztálya márciusban a Krónikát arról tájékoztatta, hogy az M4 Sport csatorna kizárólag az adott esemény nemzetközi jogtulajdonosaival (szövetségek, ügynökségek) kötött szerződéseinek megfelelően tudja közvetíteni az egyes kiemelt nemzetközi sporteseményeket. A közmédia sajtóosztálya közölte, terveik szerint a helyi kábelszolgáltatókkal szoros együttműködésben próbálják megteremteni a technikai feltételeket, ám akkor ezek még nem álltak rendelkezésre.

Pedig az MTVA tavaly beharangozta, hogy a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság és a 2022-es világbajnokság selejtezőire vonatkozó szerződések alapján már Románia és Szlovákia területén is követhetővé válhatnak majd a magyar nyelvű közvetítések. Különben a határon túli tévénézőknek rengeteg bosszúságot okozó geokódolás Orbám Viktor kormányfőnek a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen elhangzott eladásán is téma volt, amikor egy kérdező azt firtatta, miért kódolják még mindig az M4 Sport csatornát, holott számtalan ígéret elhangzott már ennek a megoldására. „Mert Semjén Zsolt nem oldja meg” – érkezett a hallgatóság körében nagy derültséget kiváltó miniszterelnöki válasz. Az első sorban helyzet foglaló nemzetpolitikai helyettesére utalva Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a kérdés a tavalyi Tusványoson is felmerült, ő nyilvánosan „rátestálta” Semjén Zsoltra a feladatot, „és itt ülünk”. „Arra kérem Zsoltot, ha segítségre van szüksége, szóljon, hogy a kérdést megoldhassuk” – jelentette ki félig viccesen, félig komolyan a miniszterelnök.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »