Gémesi: Azonnali hatállyal fel kell függeszteni az átlalakítást

Gémesi: Azonnali hatállyal fel kell függeszteni az átlalakítást

Azonnali hatállyal fel kell függeszteni a hulladékgazdálkodás átalakítását a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint. Gémesi György a Hír TV-nek azt mondta, a települések attól tartanak, hogy a szemétszállítás központosításával a cégek elmaradhatnak a bérek kifizetésével. Az LMP is felfüggesztené az átalakításokat, mert úgy látják, a változtatással a kormány veszélybe sodorja a zökkenőmentes ellátást, a központosításnak szerintük környezeti és közegészségügyi következményei is lehetnek.

„Ezeknek a hulladékgazdálkodási társaságoknak bizony a jelentős része napról napra él. Tehát a bevétel azonnal szükséges a kiadások finanszírozására, amiből bért, benzint és különféle más költségeket fizetnek ki, tehát ha a jogszabályban beírt 60 napos határidőn belül érkezik a pénz, akkor sajnos előfordulhat az, hogy nincs lehetőség kifizetni a minden hónapban jelentkező költségeket, amelyből a bár egy elég jelentős tétel, és azért azt is tudni kell, hogy azok az emberek, akik ezeknél a cégeknél dolgoznak, nagyon nehéz szociális helyzetben vannak” – mondta a MÖSZ elnöke, Gémesi György.

Hozzátette: a szolgáltatók többsége már most is veszteséges, napi szintű pénzügyi problémákkal küzd egyebek mellett a különadók és a rezsicsökkentéssel összefüggő díjbefagyasztás miatt, és a fővárostól eltérően a vidéki szemétszállító cégek semmiféle megtakarítással nem rendelkeznek.

A főpolgármester sem támogatja a hulladékszállítás központosítását, néhány napja a rendszer felülvizsgálatát kérte a kormánytól. Tarlós István egyebek mellett azt kifogásolja, hogy miközben elveszik a profitot a nyereséges cégektől, az esetleges veszteségek kompenzálását továbbra is az önkormányzatokra terhelik. Vagyis ha egy nyereséges budapesti szolgáltató profitjából egy vidéki szolgáltató veszteségeit rendezik, akkor szerinte végső soron a számlát a Fővárosi Önkormányzat állja.

Az LMP azonnali hatállyal felfüggesztené a hulladékgazdálkodás átalakítását. Az ökopárt önkormányzati szakszóvivője szerint ugyanis jogi, szakmai és társadalmi szempontból is aggályos a szemétszállítás központosítása. „Üljön tárgyalóasztalhoz a szakmai szervezetekkel, önkormányzatokkal. Olyan hulladékgazdálkodási rendszert kell kialakítani, amely jó szakmai színvonalon, folyamatosan fejlesztve képes ellátni a közszolgáltatást az ország egész területén. A hulladékszállítási díjnak és az állami támogatásnak fedeznie kell a tényleges költségeket és szükséges fejlesztéseket” – nyomatékosított Gerstmár Ferenc önkormányzati szakszóvivő.

Az LMP szerint környezeti, illetve közegészségügyi következményei is lehetnek a központosításnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »