Gdansk ledönti a legendás pap szobrát

Gdansk ledönti a legendás pap szobrát

Gdansk városi tanácsa csütörtökön úgy döntött, hogy pénteken eltávolítják az egyik városi térről Henryk Jankowski atya szobrát. A Szolidaritás 2010-ben elhunyt legendás papját, akit a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap tavaly decemberben pedofíliával vádolt, a város tiszteletbeli polgárságától is megfosztották. Döntést hoztak arról is, hogy átnevezik a lelkészről elnevezett gdanski teret, ahol eddig az emlékműve állt.

Hasonló ügyben Jankowski ellen még a pap életében, 2003-ban elindítottak egy ügyészségi eljárást, de a rákövetkező évben megszüntették. A múlt év végén a gdanski katolikus egyházmegye újabb vizsgálatot kezdeményezett. A Rzeczpospolita független lengyel jobbközép napilap tegnapi cikkében megbízhatatlannak minősítette a 2003-as hatósági eljárás kezdeményezőjét, Jankowski atya állítólagos áldozatát.

Hírdetés

Az illető az egyetlen személy, aki eddig ügyészségi panaszt tett a pap ellen. Jankowski atya emlékművét február végén egyszer már ledöntötték baloldali aktivisták, a Szolidaritás szakszervezet azonban másnap visszaállította.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »