Gázrobbanás Sepsiszentgyörgyön

Gázrobbanás Sepsiszentgyörgyön

Viszonylag nagy erejű gázrobbanás rázta meg tegnap délután a sepsiszentgyörgyi Fülemüle utcát. A szerencsétlenség az egyik lakóházban következett be, öten könnyebben megsérültek, köztük három gyermek, egyikük mindössze három hónapos.

A robbanást követően tűz ütött ki az ingatlanban, amelyet a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tűzoltói hamar eloltottak. Marius Tolvaj szóvivő szerint az oltásnál egy 83 éves nőt találtak a házban, aki könnyebb égési sérüléseket szenvedett az arcán. Később a mentőszolgálat munkatársai egy 39 éves nőt, valamint három gyereket is a megyei sürgősségi kórházba szállítottak szintén enyhébb égési sebekkel. Mint kiderült, mindannyian a házban voltak a robbanás pillanatában, de ijedségükben kimenekültek az utcára, és valamivel később fedezték fel magukon a sérüléseket, amikor azok elkezdtek fájni.

A három gyerek közül az egyik három hónapos, őt – a kórház sajtóirodájának tájékoztatása szerint – elővigyázatosságból a brassói gyermekkórházba szállították. A megyei kórház sebészeti osztályára került ugyanakkor az idős hölgy, sérülései nem életveszélyesek, de kora miatt megfigyelés alá kellett helyezni. Az anyát és a két idősebb gyermeket a sürgősségen látták el. Mindannyian a robbanás okozta forró légáram miatt szereztek első és másodfokú égési sérüléseket.

A tűzoltóság vizsgálata alapján a robbanást a hűtőszekrénynél keletkezett szikra okozta, miután a szobai csempekályha gázcsapja hosszabb ideig nyitva maradt, és a házban elterjedt a gáz, ráadásul az idős hölgy – aki vélhetőleg figyelmetlenségből nyitotta meg a csapot – még több ruhát is elhelyezett a csövön, így a szivárgást nem lehetett azonnal észlelni. Az épület súlyosan károsodott, a légnyomás megemelte az egész tetőszerkezetet, a mennyezet, valamint a falak felső része megrepedt, illetve a cserepek nagy része is lerepült. A légnyomás erejére vall, hogy a függöny tartórúdja a mennyezetbe fúródott. A robbanást követő tűz csak a felhalmozott ruhákat emésztette fel. Tegnap kora este a gázszolgáltató egységei még a helyszínen voltak, hogy felügyeljék a gázhálózatot és megelőzzék az esetleges szivárgásokat.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »