Gazprom–Litvánia 1-0

A stockholmi nemzetközi döntőbíróság elutasította a Gazprom orosz gázipari vállalat ellen benyújtott litván kártérítési keresetet szerdán.

A litván kormány a 2012 októberében benyújtott panaszában arra kérte a bíróságot, hogy ítéljen meg 1,6 milliárd dolláros kártérítést számára, mert a Gazprom túl magas áron szállított földgázt 2004 és 2012 között a balti köztársaságba. Litvánia az európai átlagnál 30 százalékkal drágábban kapta a földgázt a Gazpromtól.

A stockholmi döntőbíróság azonban úgy ítélte meg, hogy az orosz vállalat nem követett el szerződésszegést – közölte Rokas Masiulis litván energetikai miniszter, aki csalódottságának adott hangot a döntés miatt. A döntőbírósági eljárás egymillió eurós költségeit Litvánia és a Gazprom fele-fele arányban viseli.

Litvániában 2014 októberében avatták fel az első, úszó, cseppfolyós földgázt fogadó terminált, amely megtörte az orosz gáz egyeduralmát a balti köztársaságokban. A norvégiai Höegh holdingtól tíz évre kibérelt hajó lehetővé teszi, hogy Litvánia évente akár négymilliárd köbméter gázt fogadjon, ami jóval több az addig Oroszországtól vásárolt mennyiségnél.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »