Gázkamra, mint részletkérdés – elítélték Le Pent

Harmincezer eurós pénzbírságra ítélték szerdán a francia hatóságok Jean-Marie Le Pent, a szélsőjobboldali Front National (FN) nevű párt egykori vezetőjét, amiért tavaly megismételte egy korábbi kijelentését, miszerint a gázkamrák a második világháború egyik „részletkérdését” jelentik.

A párizsi büntetőbíróság a politikust emberiesség elleni bűncselekmény megkérdőjelezésében találta bűnösnek, és elutasította a jelenleg európai parlamenti képviselőként tevékenykedő Jean-Marie Le Pen mentelmi jogára való hivatkozását.

A 87 éves politikust ezen felül összesen tízezer eurós kártérítés és a kamatok megfizetésére kötelezte a törvényszék a felpereseknek, három társaságnak.

Jean-Marie Le Pent korábban már két alkalommal – először 1987-ben – polgári peres eljárásban elítélték a francia bíróságok hasonló kijelentései miatt.

Lánya, Marine Le Pen, az FN jelenlegi vezetője tavaly fegyelmi eljárást indított apja ellen, amelynek közvetlen előzménye az az interjú volt, amely a Rivarol című szélsőjobboldali, antiszemita újságban jelent meg, s amelyben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a második világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét.

Később Marine Le Pen megpróbálta megfosztani apját az FN tiszteletbeli elnöki posztjától is, ezt azonban egy fellebbviteli bíróság megakadályozta. A szélsőjobboldali politikus nem rejtette véka alá, azt szeretné, ha apja már visszavonulna a politikától.

A szerdai bírósági ítéletet az idézte elő, hogy 2015. április másodikán egy újságíró megkérdezte az idős politikust, megbánta-e, hogy „részletkérdésnek” minősítette a gázkamrákat. „Egyáltalán nem. Az, amit mondtam, összhangban áll azzal az elképzelésemmel, miszerint a gázkamrák a háború történetének egy részletét jelentik, és nem a háború volt a gázkamrák egyik részlete”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »