Gázhiány esetén üzemben maradnak a szénerőművek Csehországban

Gázhiány esetén üzemben maradnak a szénerőművek Csehországban

Földgázhiány esetén üzemben maradnak azok a szénerőművek Csehországban, amelyeket máskülönben emissziós problémák miatt le kellene állítani – jelentette ki Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter pénteken Prágában, a földgázellátással foglalkozó válságstáb ülése után.

A miniszter elmondta: Csehország földgázellátása jelenleg stabilnak mondható, kiesések nincsenek. A környező országok azonban kieséseket jelentenek a földgázellátásban, ezért Prága sem zárhatja ki, hogy Csehországnak is gondjai lehetnek az orosz gázszállításokkal, esetleg azok teljesen megszűnnek.

Hírdetés

A kormány ezért a héten módosította az energetikai törvényt, amely lehetővé teszi a probléma orvoslását. A módosított törvény alapján a kormány engedélyezheti azon szénerőművek üzemben tartását bizonyos ideig, amelyeket máskülönben a túllépett emissziós normák miatt le kellene állítani.

Jozef Síkela szerint az országos tartalékokat jelentő földgáztárolók jelenleg kétharmadig vannak feltöltve. A miniszter felszólította az illetékes cégeket, hogy folytassák, sőt gyorsítsák fel a gáztárolók feltöltését.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »