Gazdasági értelemben az EU nettó befizetői vagyunk

Gazdasági értelemben az EU nettó befizetői vagyunk

Magyarországról sokkal több profit megy külföldre, mint bármely más közép-európai országból, és annál is több, mint amennyit az ország uniós támogatásként visszakap – ezt számolta ki a neves francia közgazdász. A szakember számításai alapján hazai közgazdászok rámutattak: Magyarország gazdasági értelemben az Európai Unió nettó befizetője, és felveti annak lehetőségét, hogy a legfejlettebb országok pedig nettó haszonélvezői.

Magyarországot azzal fenyegetik, hogy ha nem igazodik a brüsszeli migrációs állásponthoz, akkor megvonják a fejlesztési források egy részét, ahogyan más kelet-közép-európai országtól is, amelyek renitensnek számítanak Brüsszel szempontjából.

Komoly árat fizettünk

Thomas Piketty közgazdász most arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek az országok, de leginkább Magyarország komoly árat fizetett azért, hogy uniós támogatásokhoz jut – mondta György László, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdásza az M1-en.

Kiemelte: a francia közgazdász arra is rámutatott, hogy az elmúlt 40 évben nagy aránytalanság alakult ki a tőke és a munkajövedelmek között, a munkavállalókat nem az általuk megtermelt jövedelem arányában fizetik meg, hanem a tőkések viszik el a hozzáadott érték jelentős részét, ráadásul ezek után nem is adóznak. Az állandónak tekinthető 65 százalékos munkajövedelem-arány felborult, a fejlett világban 55-45 százalékra, a visegrádi országokban 45-55 százalékra –hangsúlyozta a gazdaságkutató.

Hírdetés

Külföldi tulajdonú gazdaságok

A francia közgazdász másik fontos következtetése – tette hozzá –, hogy a kelet-közép-európai országok, és különösen Magyarország, többségében külföldi tulajdonú gazdaságokká váltak. Azért tíz százalékponttal alacsonyabb nálunk a munkajövedelem, mint a fejlett Nyugaton, mert a tőketulajdonosok jelentős része külföldi, és más országban, vagy adóparadicsomban adózik – fejtette ki György László.

A legextrémebb elképzelések szerint is csak 20-30 százalékkal fog csökkenni a teljes európai uniós fejlesztési költségvetés.

Ezért kérdés, hogy fel tudunk-e építeni hazai tőketulajdonosi réteget, amelynek van elköteleződése a térség felé, és itt adózik – vélte. A nehézséget az jelenti, hogy Magyarországon a nagyvállalati támogatások 66 százaléka külföldi többségi tulajdonban lévő vállalkozásokhoz áramlott – húzta alá a szakember.

forrás: M1 Ma este / hirado.hu

The post Gazdasági értelemben az EU nettó befizetői vagyunk appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »