Gazdakárosító miniszteri elszólás: az APIA cáfolja, hogy 23 euróval növekedne a hektáronkénti területalapú támogatás

Gazdakárosító miniszteri elszólás: az APIA cáfolja, hogy 23 euróval növekedne a hektáronkénti területalapú támogatás

A mezőgazdasági miniszter „kacsának” bizonyult állításával ellentétben ebben az évben nem kapnak hektáronként 23 euróval több területalapú támogatást a romániai gazdák, hanem azoknak a pályázóknak jár a juttatás, akik földalapú támogatást igényeltek az elmúlt években.
Újabban a gazdákat tájékoztatta félre a meredek elszólásairól elhíresült Petre Daea mezőgazdasági miniszter, amikor azt állította: hektáronként 23 euró plusztámogatást kapnak, amiről viszont hamar kiderült, hogy „kacsa”. Augusztus 28-i sajtóértekezletén olyasmit állított a tárcavezető, amit a gazdák készpénznek vesznek: a miniszter szerint a hektáronkénti 102,5 eurós földalapú támogatást uniós forrásból kiegészítik további 23 euróval.

A szaktárca vezetőjének elszólása sok gazdát megörvendeztetett, a hírt a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) vezérigazgatója, Adrian Pintea sem cáfolta.

A botrány akkor robbant ki, amikor a gazdák megkapták a bankszámlájukra a támogatást, de csak a beígért összeg töredékét, ugyanis a miniszter félretájékoztatott.

„Petre Daea összekeverte a szezont a fazonnal” – nyilatkozta lapunknak az APIA egyik erdélyi kirendeltségének alkalmazottja. A szakhatóság neve elhallgatását kérő munkatársa úgy fogalmazott: a miniszter nem értette pontosan, hogy miről szól a 23 euró, és az APIA vezetőségével történő konzultáció nélkül kilépett a nagy nyilvánosság elé, és félretájékoztatta az embereket. Forrásunk szerint az intervenciós ügynökségen belül is komoly viták keletkeztek, hiszen az első kifizetések után – amikor a gazdák a hektáronkénti 23 euró helyett pár tíz lejt kaptak – rengetegen felhívták az APIA megyei kirendeltségeit, hogy tisztázzák, mi történt. Az ügynökség munkatársainak kellett elmagyarázniuk, hogy félreértés történt. Kérdésemre, hogy az APIA országos vezetője vajon miért nem tájékoztatott idejében, a lapunknak nyilatkozó szakember úgy fogalmazott: „ha a szakminisztérium hatáskörébe tartozó intézmény vezetője nyilvánosan azt állítja, hogy a minisztere hazudik, akkor ez az állásába kerülhet, így inkább hallgatott”.

Petre Daea kijelentéséből egy dolog igaz: a 23 euró. Amit viszont nem hektáronként kapnak a gazdák, hanem minden pályázó személy, aki földalapú támogatást igényelt az elmúlt években. A miniszter végül a román közszolgálati televízió adásában próbálta tisztázni „rosszul értelmezett” elszólását. És hogy némiképp jóvátegye a bakit, az APIA munkatársait országszerte berendelte kedd éjszaka dolgozni azzal a bejelentéssel, hogy október 16-án éjféltől kezdik átutalni a területalapú támogatásokat. Forrásunk szerint az állami hivatalok történetében abszurd lépésnek számító éjszakai hajrá csupán PR-fogásnak számított, hogy a tévécsatornák közvetítsék a miniszter példátlan szorgalmát, aki éjt nappallá téve egész apparátusával a gazdákért dolgozik.

Hírdetés

A rejtélyes 23 eurós többlettámogatás kilétét Haschi Andrással, az APIA Hargita megyei kirendeltségének igazgatójával tisztáztuk. Az illetékes nem akarta kommentálni a mezőgazdasági miniszter kijelentését, de elmagyarázta lapunknak, hogy

az idei plusztámogatás azokból az 1,30 százalékos korrekciókból gyűlt össze, amit a korábbi években nem utaltak át a gazdáknak.

Az Európai Unió mezőgazdasági büdzséjében idén keletkezett egy többletösszeg, amit elosztottak a 27 tagállam között. Ebből Románia 16 millió eurót kapott, amit a pályázók között szétosztottak, az összeg kiadja az átlagos 23 eurót, mert akad, aki többet, és van, aki kevesebbet kapott. Az igazgató arról is beszélt lapunknak, hogy a napokban kezdődött el a földalapú támogatások 70 százalékos előlegének a kifizetése. A szubvenció hátralevő, 30 százalékát decemberben utalják át az arra jogosultaknak.

Mivel elhíresült nyilatkozatában a miniszter azt is bejelentette, hogy idén hamarabb, már novemberben ki fogják fizetni az állattartók által igényelt támogatásokat, rákérdeztünk a Hargita megyei igazgatóra, erre mikor kerül sor. „Az állattenyésztési támogatásokat soha nem lehet a pályázás évében kifizetni, ez szervezésileg kivitelezhetetlen, hiszen az állattartó gazdák a különböző támogatások függvényében év végéig, azaz december bizonyos dátumáig kötelesek állataikat tartani, így csak ezt követően kerülhet sor az állattenyésztési szubvenciók átutalására” – pontosított a szakember, aki szerint idén is minden átutalás a megszokott időben és a megszokott rend szerint történik.

Hargita megyéből idén 26 ezer gazda pályázott földalapú és egyéb támogatásra összesen 70 millió euró értékben, és ezzel a megye országos éllovassá vált.

Az igazgató szerint ez a kiemelkedő eredmény annak tudható be, hogy a gazdák dossziéinak összeállításában a helyi önkormányzatok és a gazdaszervezetek is segédkeznek, így sok más megyétől eltérően a helybéli gazdáknak nem kell többórás, hosszú sorokat kiállniuk, amíg egy-egy hivatalnok segítésével rendbe teszik a papírjaikat. Mindenki előre elkészített dossziékkal érkezik az ügynökség székhelyére. Haschi András úgy értékelte, a síkvidéki gazdákhoz képest a domb- és hegyvidéken élők esetében többféle támogatás igényelhető, ami nemcsak a gazdák, hanem a hivatal munkáját is bonyolítja, ennek ellenére tartják magukat a terminusokhoz. Nemcsak a gazdák dossziéinak átvételekor, hanem kifizetések idején is.
Az APIA háza táján tehát rendben vannak a dolgok, leszámítva a szakminiszter meggondolatlan nyilatkozatait.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »