„Gazdagítjuk az életeket, szélesítjük a látókört“

„Gazdagítjuk az életeket, szélesítjük a látókört“

Az Európai Unió Erasmus+ programját manapság senkinek sem kell részletesebben bemutatni: a köztudatba, mint az oktatás, iskolai intézmények és vállalatok nemzetközi együttműködésének hatékony eszköze jutott be. A program jelmondata – Gazdagítjuk az életeket, szélesítjük a látókört – a komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola számára a szó szoros értelmében igaz.

A régióban azon kevés iskolák közé tartoznak – és egyetlenek Komáromban – amelyek az Erasmus+ program mindkét kulcstevékenységébe rendszeresen bekapcsolódnak. Aktív résztvevői és szervezői különböző típusú európai oktatási projekteknek az együttműködési partnerségek szektorában és ezen kívül. A szakképzési szektoron belül pedig az iskola külföldi szakmai gyakorlatot is biztosít diákjainak cukrász, szakács, kozmetikus és adminisztratív asszisztensi munkakörökben.

Az első kulcstevékenységen – szakmai oktatás és szakképzés – belül az iskola 2027-ig érvényes akkreditációval rendelkezik, melynek köszönhetően rendszeresek a külföldi szakmai gyakorlatok, miközben a helyszín az évek során folyamatosan változik, volt már London, Málta, Dublin, Franciaország. Ebben az iskolaévben a kereskedelmi akadémia diákjai háromhetes szakmai gyakorlaton vettek részt Írországban. Dublinban szakmai készségeik és nyelvtudásuk fejlesztése mellett megismerkedtek a helyi történelemmel, kultúrával és természeti szépségekkel. Különböző vállalatokban – könyvelési, ingatlan- és ügyvédi irodában, személyzeti ügynökségben, nyelviskolában főként adminisztratív munkát végeztek az üzleti angol aktív használatával. Mindemellett Komáromban egy francia partneriskola diákjait is fogadták, akik négy héten át tartó szakmai gyakorlaton fejleszthették főzési, sütési és kozmetikai készségeiket.

Hírdetés

A második kulcstevékenységen – a nemzetközi együttműködési partnerségeken belül a komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola diákjai és pedagógusai az évek során számos európai iskolával működtek már együtt. Ezek a projektek többnyire két évig tartanak, s az egyes tanulmányi tevékenységeknek, nemzetközi projekttalálkozóknak a bekapcsolódott partneriskolák adnak otthont. A mostani tanévben egy litván gimnázium projektjéhez csatlakoztak – román, portugál, görög középiskolákkal együtt – melynek címe: Pénzügyi ismeretek – út a tudatos fogyasztáshoz. Az első találkozók az előző iskolaévben Görögországban majd Romániában zajlottak. 2022 októberében pedig Komárom adott otthont a soron következő tanulmányi tevékenységnek, amely a pénz keletkezéséről és fejlődéséről, a bankjegyek és pénzérmék biztonsági elemeiről, valamint a családi költségvetés készítéséről szólt, mindemellett jelentős szerepet kapott a környezetvédelem és a fenntarthatóság is. A folytatás Portugáliában zajlott, ahol a fenntartható vállalkozás, a helyi források és a megújuló energia felhasználása volt a téma. A projektpartnerek utolsó találkozója Litvániában volt, ahol összesítették és kiértékelték a hároméves nemzetközi csapatmunka eredményeit.

A 2022/2023-as tanévben az Erasmus+ programnak köszönhetően 30 diák és 8 pedagógus kapott kivételes lehetőséget, hogy külföldre utazzon, s ott új tapasztalatokat és felejthetetlen élményeket szerezzen. Emellett az iskola teljes pedagógusi kara, személyzete és diákjai egyaránt kitűnő vendéglátónak bizonyultak, akik képesek igazán magas színvonalú, tartalmas és felejthetetlen programot biztosítani az Európa különböző szegleteiből érkező 60 résztvevőnek. Az Erasmus+ nyújtotta lehetőségek ebben az iskolaévben már kimerültek, viszont az új tanév új kihívásokat és lehetőségeket tartogat!

Az Erasmus+ program felvételei:

(Hajabács Andrea, pedagógus)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »