Gazdag felhozatal székelyudvarhelyi őszi vásáron

Gazdag felhozatal székelyudvarhelyi őszi vásáron

Székelydvarhelyen huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a vásárt, amelynek a városi sportcsarnok és környéke adott otthont – számol be Dósa Ildikó a kronika.ro. A négy napig tartó rendezvénysorozat keretében üzleti találkozók, kulturális és gasztronómiai programok várták az érdeklődőket, akik több mint százötven kiállító és vásáros kínálatából válogathattak. „Célunk lehetőséget biztosítani a vállalkozóknak tevékenységeik bemutatására, üzleti kapcsolatok kialakítására és fejlesztésére. Úgy gondoljuk, rendezvényünk hozzájárul a székelyföldi gazdasági közösség megerősítéséhez, Székelyföld versenyképességének fejlesztéséhez „ – mondta köszöntőjében Orosz-Pál Levente.

A főszervező kifejtette, ez alkalommal a Kárpát-medencében egy igazi baráti hármas jött létre: a lengyel–magyar–székely vállalkozói fórum és üzleti találkozó. A hazai kiállítók mellett ugyanis magyarországi és lengyelországi vállalkozók is ellátogattak az eseményre. A sportcsarnokban és a minifocipályán vasárnap délutánig számos kiállító és vásáros termékei, kulturális rendezvények is várták a látogatókat. Első alkalommal jött el Udvarhelyre az Érdi Ipartestület annak reményében, hogy az ottani kisvállalkozók által készített kerámia-, porcelántárgyakat, valamint a Swarovski-kristállyal díszített poharakat értékesítsék, ugyanakkor olyan székely termékeket kerestek, amelyek náluk népszerűek lehetnének.

Szintén először érkezett Udvarhelyre egy Debrecen melletti kistelepülés vállalkozója, aki saját termesztésű tizennyolcfajta chilipaprikáját dolgozza fel és értékesíti. Korábban Mexikóból hozta a magokat, mára már főleg saját növényeit szaporítja tovább. A terményekből barbeque szósz, őrlemény, füstölt chili, chilis torma, savanyított chili, valamint piros arany jellegű ízesítő is készül. A balatoni, somlói és felvidéki borokat kínáló Szanyi Nóra már több éve rendszeresen jár ide, mint mondta, jól megszervezett kiállítás az udvarhelyi, sok a visszajáró vásárlójuk.

Egy tizenöt fős, lengyel vállalkozókból álló csapat közös standon három tájegységet, a Lublini vajdaságot, Krakkót és Varsót népszerűsítette. Amellett, hogy székelyföldi turistákat csalogatnának országukba, szeretnének gasztronómiai kapcsolatokat is teremteni. Egy lengyel családi étterem vezetője különféle házi kóstolóval kedveskedett a látogatóknak. Azzal a reménnyel jött a kiállításra, hogy sikerül olyan kapcsolatokat kialakítania, melyek révén nálunk megtalálható alapanyagokkal gazdagíthatná ételkínálatát – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »