Gašpar: Kuciakot oknyomozó tevékenysége miatt ölhették meg, más újságírók is veszélyben lehetnek

Gašpar: Kuciakot oknyomozó tevékenysége miatt ölhették meg, más újságírók is veszélyben lehetnek

Tibor Gašpar Országos Rendőrfőkapitány elmondása szerint nem kizárt, hogy további újságírók is veszélyben lehetnek, akik rendőrségi védelmet kapnak. Ezt Ján Kuciak oknyomozó újságíró halála ügyében tartott mai sajtótájékoztatón jelentette ki.

Ahogy arról beszámoltunk, az Aktuality.sk 27 éves oknyomozó riporterét, Ján Kuciakot  lőtt sebbel holtan találták lakásában.

Tibor Gašpar elmondta, hogy Ján Kuciak és élettársa, Martina holttestét találta meg a rendőrség, miután a hölgy édesanyja jelezte a rendőrségnek, hogy csütörtök óta nem tudja felvenni a kapcsolatot lányával. A kiérkező járőrök az ablakon keresztül két személyt láttak a földön feküdni. Hívták a mentőket, ellenőrizték, hogy nem gázszivárgásról van-e szó.

Oknyomozásai miatt ölhették meg

A helyszínelés jelenlegi állása szerint Tibor Gašpar többször elmondta, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az újságírót oknyomozó tevékenysége miatt gyilkolták meg, de egyelőre még semmit sem zárnak ki. Az előbbi eshetőségre utaló körülmény, hogy Kuciakot a mellkasán érte találat, élettársával pedig fejlövés végzett.

A rendőrfőkapitány elmondása alapján a jelek szerint előre megfontolt szándékkal gyilkolták meg a két fiatalt. Újságírói kérdésre adott válaszában kifejtette, hogy nem feltétlenül kell bérgyilkosról beszélni, de az elkövető tudatosan felkészült tettére, el kellett tervezni, hogyan jut be a lakásba, ki kellett kutatnia, mikor követheti el tettét a lebukás veszélye nélkül.

Egyúttal azt is elmondta, hogy az eset körülményeire való tekintettel egyes újságírókat és szerkesztőket saját biztonságuk érdekében védőőrizetbe helyeztek, ez a jelen helyzetben annyit tesz, hogy minimum az esti órákban lakásuknál rendőrök fognak őrködni.

Átlátható nyomozást ígért a rendőrfőkapitány

A rendőrfőkapitány kijelentette, hogyprecedens nélküli esetről lévén szó, a rendőrség „igyekszik a legátláthatóbban” és nyilvánosan kivizsgálni az ügyet, és minden lehetséges eszközzel igyekeznek eredményt felmutatni.

A sajtótájékoztatón Gašpar számos kritikát kapott. Többen azt rótták fel neki, hogy az újságírók végzik a rendőrség feladatát, amikor kikutatják a bűntényeket, amelyekkel a rendőrség nem foglalkozik, vagy épp eltussolja azokat. A rendőrfőkapitány láthatóan kerülte a konfliktust.

Kuciak és élettársa nemrégiben vásárolta meg a nagymácsédi házat, melyet önerőből újítottak fel, és melyben megölték őket. A közeljövőben tervezték az esküvőt.

Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »