Gašpar: a rendőrség vizsgálja Kosík állításait

Gašpar: a rendőrség vizsgálja Kosík állításait

POZSONY. A rendőrség még azelőtt érdeklődött źuboš Kosík iránt, aki jelenleg az afrikai Mali egyik börtönében ül, hogy ő médianyilvánosságot kapott – hangsúlyozta Tibor Gašpar országos rendőrkapitány.

„Egy olyan személyről van szó, akit 14 évnyi szabadságvesztésre ítélték szándékosan elkövetett bűncselekményért, tehát Szlovákiába akartuk őt hozni“ – mondta el Tibor Gašpar hozzátéve: ha Kosík Szlovákiába kerül, akkor a rendőrség kihallgatja őt. A rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint jelenleg a Kosík által a médiában közölt információkhoz a rendőrség úgy viszonyul, mint olyanokhoz, amelyeket „hiteltelen személy“ nyújtott.

„Valamennyi megbízható információt, mivel a vallomásoknak kölcsönösen össze kell függniük más bizonyítékokkal, tehát azzal, hogy az adott személy milyen mértékben szolgál valós információkkal, majd a további szakaszban kivizsgáljuk. Most az a fontos, hogy az adott személyt külföldről Szlovákia területére kerüljön” – mondta Gašpar. Hozzátette: a rendőrségnek egy nyitott aktája van a meggyilkolt Róbert Remiáš ügyében, s nyitott egyet Oskar Fegyveres ellen állítólag előkészített gyilkosság ügyében is.

Mali illetékes minisztériumának a döntésére várnak

Gašpar úgy véli, hogy a rendőrség minden tőle telhetőt megtett Kosík Maliról Szlovákiába történő kiadatása érdekében. „A Mali rendőrségével folytatott kommunikációnkban minden kiadásával kapcsolatos adminisztratív lépést megtettünk. Mali egy olyan ország, amellyel nincs a kiadatásról szóló szerződésünk, tehát ez inkább az ad hoc kiadásról szól“ – magyarázta a rendőrfőkapitány azzal, hogy az igazságügyi tárca is élt a rendelkezésére álló lehetőségekkel.

„Jelenleg, vagyis már néhány hónapja Mali igazságügyi minisztériumának a döntésére várunk. Mihelyt jelzést kapunk, feltételezem, hogy a kormány repülőgépét küldjük el az említett személyért, és hazahozzuk őt Szlovákiába“ – magyarázta.

Az országos rendőrfőkapitány hozzátette: nincs 100 százalékban meggyőződve arról, hogy Kosíkot sikerül Szlovákiába hozni. „Vannak ugyanis olyan esetek, amikor ez nekünk nem sikerült, főként olyan országok esetében, mint amilyen Mali“ – tette hozzá.

Hírdetés

Kaliňák nem biztos benne, hogy Kosík börtönben ül

Robert Kaliňák belügyminiszter ez ügyben úgy nyilatkozott, figyelembe véve, hogy a Sme napilap közzétett egy videofelvételt, amelyet Kosík készített, nem biztos, hogy egyáltalán fogva tartják őt Malin.

„Ha onnan Kosík úr videofelvételt küldhet, akkor nyilván luxuskörülmények között tartják fogva. Nem tudok arról, hogy a mi börtöneinkben valaki mobiltelefont használhatna, tehát nem nagyon korlátozzák a szabadságát“ – magyarázta a miniszter, hozzátéve, hogy ha Kosík nincs őrizetben vagy börtönben, akkor azt üzeni neki, hogy a szlovákiai szervek nagyon szívesen látják őt Szlovákiában.

Ha pedig valóban fogva tartják őt, akkor Szlovákia Kaliňák szerint majd együttműködik a kiadatásáról azokkal az államokkal, amelyeket közelebbi viszony fűz Malihoz.

Az emberrablást állítólag Lexa, a SIS igazgatója irányította

źuboš Kosík, a szlovák titkosszolgálat (SIS) volt tagja saját bevallása szerint közreműködött ifj. Michal Kováč elrablásában, jelenleg állítólag Malin raboskodik. Kiadatása az ottani igazságügyi minisztertől függ.

Mint arról portálunkon korábban beszámoltunk, Kosík egy nyilatkozatot küldött a Sme napilapnak, amelyben azt állítja, ifj. Michal Kováč elrablását személyesen a SIS hajdani vezetője, Ivan Lexa rendelte el. Tavaly decemberben azonban a napilapnak megerősítette, hogy az egyik tagja volt az ötfős kommandónak, amely 1995-ben elhurcolta az akkori államfő, Michal Kováč fiát. Azt is állítja, hogy Róbert Remiáš meggyilkolásával és az emberrablás tanúja, Oskar Fegyveres meggyilkolásának előkészítésével kapcsolatos információkkal rendelkezik.

Kosík azt követően távozott Szlovákiából, hogy a Legfelsőbb Bíróság 2016 júniusában bűnösnek találta őt váltóhamisításban, amit a volt üzleti partnere, źubomír Farenzen ellen követett el. Kosíkot 2016 novemberében nemzetközi elfogatóparancs alapján vették őrizetbe Malin.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »