Gáncs Péter: Az erőszakra nem válasz az erőszak

Gáncs Péter: Az erőszakra nem válasz az erőszak

Jézus tanítása szerint nem megoldás, hogy az erőszakra még nagyobb erőszakkal válaszoljunk – jelentette ki az Magyarországi Evangélikus Egyház vezető püspöke az M1 műsorában vasárnap.

Gáncs Péter felidézte, hogy az emberiség nem így képzelte a nagyhetet, hiszen Brüsszelben Európa és a világ is lelki sebeket kapott.

Ugyanakkor – folytatta – ebben a helyzetben fel kell tenni a jézusi kérdést: „Miért ütsz engem?” Vagyis arra kell törekedni, hogy megértsük az erőszak mozgatórugóit, és nem erőszakkal válaszolni – mondta Gáncs Péter. Húsvét éppen azt üzeni, hogy a feltámadott visszatér. De nem azért, hogy bosszút álljon, hanem hogy megbocsásson – tette hozzá.

Ünnepi istentisztelet

A budapesti Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteletén a püspök hangsúlyozta, hogy a húsvét Isten és ember egymásra találásának csodája. Prédikációjában kiemelte: a húsvét akkor lesz igazi „ünnep az életünkben, ha egzisztenciálisan is érint minket”. Ezen a napon ugyanis nem egyszerűen Jézus távoli győzelméről hallunk, hanem „itt és most bennünk is megmozdulhat az élet, minket is megmozdíthat a föltámadottal való találkozás öröme, és ezt tovább is adhatjuk” – jelentette ki.

Az evangélikus elnök-püspök rámutatott: az igazi húsvét „kihallatszik belőlünk”, kihallatszik a templomból, kihallatszik az ünnepekből a hétköznapok felé, és kihallatszik az egyházból a világ felé, amelynek semmire sincs nagyobb szüksége, mint Jézus tanítására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »