Galko: jelenleg nincs más út, mint a NATO-tagság

Galko: jelenleg nincs más út, mint a NATO-tagság

POZSONY. Szlovákia számára ma nem létezik más út, mint a NATO-tagság – fejtette ki a közrádió politikai vitamûsorának vendégeként ¼ubomír Galko, az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás parlamenti képviselõje.

A volt védelmi miniszter mindezt a társadalmon belül megjelent azon hangokra reagálva fejtette ki, miszerint Szlovákiának el kellene hagynia az Európai Unió, illetve az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezete kötelékét. „A NATO-tagság ma nemcsak Szlovákia, hanem a hozzá hasonló többi ország számára is létkérdés" – szögezte le ¼ubomír Galko.

Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) parlamenti képviselõje, volt védelmi miniszter szerint az uniós tagországok bel- és külbiztonsági kérdésekben történõ integrációja nagyon fontos és ésszerû. „A külsõ biztonság szempontjából nem csupán Szlovákia, hanem az Európai Unió tagállamainak zöme is együttmûködésre és integrációra ítéltetett” – állapította meg Galko, egyben rámutatva a haderõ számos más országban is tartósan alulértékelt szerepére és elhanyagoltságára.

A védelmi tárca államtitkára, Ondrejcsák Róbert (Most-Híd) állítja, hogy amennyiben egy olyan ország, mint Szlovákia fenn kíván maradni egy olyan komplex geopolitikai térképen, mint amilyen Közép-Európa, akkor valamiféle közösségbe kell tartoznia.„E nélkül nem képes magát megvédeni, s léte hosszú távon komolyan veszélyeztetve van” – szögezte le.

Az államtitkár Szlovákia az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való kötelékének fellazításán munkálkodó ellenséges propagandát, olyan komplex problémának tartja, amelyet nem szabad alábecsülni. „Meg kell erõsíteni stratégiai kommunikációnkat, a lakossággal és a fiatalokkal való munkánkat" – állapította meg Ondrejcsák.

Galko állítja, hogy a lakosság növekvõ szélsõségességben és az intézmények iránti szkepticizmusban megnyilvánuló frusztrációja növeli az igazságtalanságot. Ugyanez a véleménye a nem mûködõ jogállamról és az alapvetõ szintû igazságszolgáltatásról is, de annak problémáját is ide sorolja, hogy a korrupciós bûncselekményeket elkövetõk büntetlenül megússzák.

Véleménye szerint nagymértékû hazugság és féligazság-halmaz árad a fiatalság irányába. „Fel kell tennünk a kérdést, hogy mit tesz ma a kormány mindazért, hogy ez megváltozzék, hogy említett propaganda nem mûködjön, s ne legyen korrupció” – mondta.

Ondrejcsák figyelmeztetett, hogy szomszédságunkban drámai módon megváltozott a biztonsági helyzet. „Itt elsõsorban a nemzetközi jog megsértésére és a Krím-félsziget az Oroszországi Föderáció általi illegális annexiójára gondolunk, ahogy az Ukrajna keleti felében vívott háborúra is" – pontosított az államtitkár.

Állítása szerint 10-15 éve csak elméleti síkon volt elképzelhetõ egy olyan államok közötti európai háború, mint amilyen most Kelet-Ukrajnában zajlik. „Most, hogy mindez realitássá lett, nem csak mi, hanem a többi minket körülvevõ állam is módosítja stratégiai dokumentumait” – mondta.

Ondrejcsák nem hiszi, hogy jelenleg egy NATO-tagállammal szembeni közvetlen orosz támadástól kellene tartani. „Ugyanakkor, hogy mindez ne következzék be, meg kell õriznünk az egy potenciális fenyegetésre való reakcióképességünket. S most nem kizárólag Oroszországról beszélek, hanem más államokról is” – mondta Ondrejcsák Róbert.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »