Galko: a választók örülnének, ha Kiska nyilatkozna, indul-e ismét

Galko: a választók örülnének, ha Kiska nyilatkozna, indul-e ismét

POZSONY. źubomír Galko, az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás alelnöke nyílt levélben arra ösztönzi Andrej Kiska köztársasági elnököt, hogy mielőbb jelentse be, ismét indul-e az államfőválasztáson.

„Tisztelt Kiska elnök úr, minket, az ön választóit nagy örömmel töltené el, ha miként tavaly, amikor a nyilvánosságot megnyugtatta az arról szóló nyilatkozatával, hogy az ön pártpolitikába történő belépéséről keringő hírek csak szóbeszéd, úgy most is világosan kijelentené, hogy újból indul-e a köztársaságielnök-választáson. A turbulens időszak miatt nagyon kívánatos, hogy ezen alapvető politikai és személyes döntését ne halasztgassa. Természetesen minden tiszteletünkkel fordulunk önhöz, s több ezer polgártársunkkal együtt azt mondjuk, hogy újból jelöltesse magát” – fogalmazott Galko.

Az ellenzéki képviselő kifejtette, az államért és annak erkölcsi ethoszáért érzett hatalmas felelősség nevében próbál nyomást gyakorolni Kiskára. „A tisztességes emberek nevében, akik azt akarják, hogy hazánk élén tisztességes ember álljon. Mindannyiunk nevében, akik bizalommal voltak ön iránt a múltban, s ezt a bizalmat a személyével szemben továbbra is fenntartják” – tette hozzá.

Galko elismeri, hogy az ellenzéki politikusok helyzetén is segítene, ha Kiska a lehető legkorábban véleményt nyilvánítana. „Ha pedig úgy döntene, hogy már nem jelölteti magát, amit nem kívánok, akkor mielőbb hozza tudtunkra az álláspontját. Ugyanis valóban nagy erőfeszítés lenne biztosítani az ön megfelelő utódját. Remélem azonban, hogy nem kell majd szembenéznünk ezzel a feladattal, s a továbbiakban is a ránk váró feladatokra koncentrálhatunk” – írta a Szabadság és Szolidaritás (SaS) alelnöke.

Galko hozzáfűzte, Kiskát az önálló Szlovák Köztársaság legjobb elnökének tartja, s nem lát olyan személyt, aki átvehetné a helyét. Másrészt azt gondolja, hogy az államfőnek nyíltabban kellene az adóhatóságokkal kommunikálnia a problémákról, amelyek az elnöki kampánya menedzselése során a tulajdonában levő KTAG társaság kapcsán merültek fel.

Andrej Kiska elnök korábban már többször is kijelentette, arról, hogy a jövőben ismét jelölteti-e magát államfőnek vagy sem, legkésőbb 2018 szeptemberéig nyilatkozik. Az új államfőt 2019 tavaszán választjuk majd meg.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »