Galíciában a konzervatívok, Baszkföldön a nacionalisták nyertek

Az észak-spanyolországi Galíciában a konzervatív Néppárt (PP), Baszkföldön a Baszk Nacionalista Párt (PNV) nyerte meg a vasárnapi regionális parlamenti választásokat az urnazárást követően közzétett exit poll felmérések szerint.

A galíciai regionális televízió (TVG) adatai szerint a leadott szavazatok alapján a konzervatívok megőrizték abszolút többségüket a galíciai parlamentben. A 75 fős törvényhozásban 38-41 mandátumra számíthatnak, így várhatóan Alberto Núnez Feijóo, néppárti politikus maradhat majd Galícia elnöke.

Az ETB baszk közszolgálati televízió exit pollja szerint az autonóm közösséget eddig is irányító PNV 27-30 képviselőjét juttatták be a szavazók a baszk parlamentbe, amelynek szintén 75 tagja van. Így a baszk nacionalistáknak megállapodást kell kötniük más párttal vagy pártokkal, hogy megalakíthassák a helyi kormányt Ínigo Urkullu jelenlegi elnök irányításával.

Galíciában 2,7 millió, Baszkföldön 1,7 millió választásra jogosult voksolhatott.

A helyhatósági választások eredménye jelentős befolyással lehet az ország belpolitikájára is, amelyet immár 305 napja jellemez patthelyzet. Spanyolországot lassan egy éve egy korlátozott jogkörrel rendelkező, ügyvezető kormány irányítja. A pártok azt remélik, hogy a mostani eredmények nyomán kialakuló helyi erőviszonyok és esetleges alkuk akár az országos helyzetre is megoldást kínálhatnak.

Spanyolországban legutóbb júniusban rendeztek parlamenti választásokat, mert a politikai pártok a tavaly decemberi választások után nem voltak képesek kormányt alakítani. A helyzet azonban a júniusi voksolások után sem változott. Amennyiben október végéig nem alakul új kormány, a dél-európai országban még az idén sor kerülhet újabb választásokra.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »