GALÉRIA: Öt éven belül felújíthatják az oroszvári kastélyt

GALÉRIA: Öt éven belül felújíthatják az oroszvári kastélyt

Több mint 75 millió euróba kerülhet az oroszvári kastély felújítása. Az állam várhatóan 2023-ig felújítja a műemléket, amelyet ezután reprezentációs célokra használnának, de egy részét a nyilvánosság előtt is megnyitnák.

Ma jóváhagyta a kormány az állami tulajdonban lévő műemlék felújítását. Összesen 75,26 millió euróba kerülhet a nagyszabású rekonstrukció – derül ki a beterjesztett elemzésből, és az állami költségvetésen kívül a például a Norvég Alap támogatásából is finanszíroznák a fejlesztést. Közel 55 millió eurót emészthet fel a kastély felújítása, a történelmi park revitalizációja további 3,3, a cselédház és a park többi részének rendbetétele mintegy 17 millió euróba kerülhet. Még nem végleges ez az összeg, csak a közbeszerzési eljárás lefolytatása után derülhet ki, mennyit kell fizetni a felújításért, de a kormányhivatal szerint csökkenhet a projektdokumentációban felvázolt összeg.

 

A döntéstől számított harminc napon belül ki kell írni a pályázatot a kastély és a park felújítására, a cselédház rekonstrukciójára azonban csak akkor hirdetik meg a tendert, ha elkészül az építészeti felmérés. A tervek szerint 2023-ra elkészül a projekt és újra látogatható lesz az oroszvári kastély egy része. A kastélyparkot és a cselédházat is megnyitják a látogatók előtt. (TASR, béva)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »