GALÉRIA: Andrej Kiska és Miloš Zeman Diószegen

GALÉRIA: Andrej Kiska és Miloš Zeman Diószegen

Vasárnap délután a galántai járásbeli városban is megállt az elnöki vonat, fedélzetén Andrej Kiska szlovák és Miloš Zeman cseh köztársasági elnökkel.

A két közjogi méltóság Hodonínból Tomáš Garrigue Masaryk az első csehszlovák államfő szülőhelyéről Kistapolcsányba, Masaryk egykori nyári tartózkodási helyére vonatozik. Diószegen műszaki szünet miatt állt meg a szerelvény – fel kellett tölteni a gőzmozdony tartályát. A hőség ellenére több száz helyi lakos volt kíváncsi a két közjogi méltóságra, valamint a történelmi vonatra. A gőzmozdonnyal vontatott szerelvény 13.54-kor hajtott be az állomásra. Kiska és Zeman a vonatból integetett az egybegyűlt tömegnek, ezt több lakos nehezményezte. Volt olyan nézelődő, aki bevallotta, hogy csak az 1930-ban Masaryknak gyártott történelmi vagonra kíváncsi, más azonban voksot is ígért Andrej Kiskának. Hiába, hiszen a köztársasági elnök korábban bejelentette, hogy nem indul a jövő évi elnökválasztáson. A Zvončeky kórus rövid kultúrműsorral készült az elnököknek, a vonatban adták elő a népdalokat. Szabó Antal Diószeg polgármestere az önkormányzat nevében a várost fellendítő Kuffner Károly báróról szóló könyvet, emlékplakettet és a 150 éve megalapított cukorgyárra utalva egy cukorsüveget adott a közjogi méltóságoknak.

Hírdetés

Mintegy fél órás műszaki szünet után az elnökök integetve tovább indultak. A vonat körülbelül 16:00 órakor érkezik meg Kistapolcsányba.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »