Gálaműsorral ünnepel a Komáromi Jókai Színház – Élőben a ma7-en!

Gálaműsorral ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját a Komáromi Jókai Színház, amit portálunk élőben közvetít.

A „Hetvenkedünk” című ünnepi gálaműsor igazán érdekes szórakozást kínál, s ezúttal otthona kényelméből is élőben követheti.

A gála Beke Sándor rendező, a színház egykori igazgatója visszaemlékezésével indul, majd fellépnek a társulat örökös tagjai és nyugalmazott művészei: Boráros Imre, Dráfi Mátyás, Varsányi Mari, Szentpétery Aranka, Cs. Tóth Erzsébet, Kövesdi Szabó Mária, Thirring Viola, Benes Ildikó, Mák Ildikó és Zsákovics László. Közreműködik a Beliczay Kamarazenekar.

Hírdetés

„Amikor meghirdettük az ünnepi évadot, a találkozásokat, a generációk találkozását emeltük ki egyfajta mottóként. Ebben a szellemben fogant az október 1-jei ünnepi rendezvényünk is, amellyel a ma már szépkorú kollégák, az előttünk járó nemzedék előtt tisztelgünk” – mondja Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója.

A jogfosztottság évei után, az 1940-es, 1950-es évek fordulóján újraszerveződő-újraszervezett (cseh)szlovákiai magyar kulturális élet fontos mérföldköve volt a hivatásos magyar színház létrehozása. Szlovákia Kommunista Pártjának elnöksége 1952 februárjában hozott határozatot a Magyar Területi Színház megalakításáról. A színház székhelyéül Komáromot jelölték ki, a színházalapítással járó feladatokkal pedig Fellegi Istvánt, a Csemadok Központi Bizottsága titkárát bízták meg. Az előkészületek után Fellegi vezetésével 1952. október 1-jén tartotta első társulati ülését a Matesz alapító generációja.

A színház 1990-ben vette fel Jókai Mór nevét.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »