Galambok keserítik meg egy szentendrei család életét

Galambok keserítik meg egy szentendrei család életét

A szomszédban lakó több tucat galamb keseríti meg egy szentendrei család életét már 10 éve. A város jegyzője szerint nincs mit tenni. A környéken lakók a kellemetlen látképen túl a fertőző betegségektől is rettegnek.

„Ugye az indokaim között szerepel az is,hogy nem lehet tiszta ruhát teregetni kint. Úgy lett kialakítva, hogy ez egy száraz, stabil hely” – mutatta be a Panaszkönyvnek az állapotokat Szolga József.

Elvileg száz galambnál többet nem lehet egy helyen tartani. Szentendre jegyzője szerint ez a szabályozás már nem érvényes.

„Egyrészt a jogszabályváltozások miatt ez a rendelet már nem él, 2010-ben kormányzati szinten szabályozták a kedvtelésből tartott állatok tartásának a szabályait, akkor volt egy időszak 2013-ig, amikor egyáltalán nem nagyon volt lehetősége az önkormányzatoknak, majd 2014-től ismét lehetett szabályozni, de jelenleg nincsen olyan korlát, hogy száz galambot lehetne csak tartani” – hangsúlyozta a jegyző, Gerendás Gábor.

A helybéliek viszont félnek, elsősorban a betegségektől, és úgy tűnik, nem alaptalanul. „Például a papagájkór, ami főképp tüdő- és légzőszervi dolgokat céloz meg, ezért ez gond, a másik: a madárkór, ami szintén különböző légutakat, tüdőt támadja meg, van még a szalmonellózis, ami a szalmonellafertőzés, ezt szintén terjeszti a galamb és a kólibaktérium, ami szintén az ürülékkel kapcsolatban problémás” – árulta el Szabó Dénes, a Galambriasztók Egyesületének ügyvezető igazgatója.

A madártani egyesület munkatársa viszont cáfol. „A galambürülékkel kapcsolatban vannak ilyen legendák, az egyik az, hogy a galambok ürüléke, az szennyezőbb, mint a többi madár ürüléke. Ez így nem igaz. Tehát a házigalamb vagy a parlagi galamb semmivel nem fertőzöttebb vagy veszélyesebb, mint akár a sokak által kedvelt feketerigó vagy az otthon tartott kanári” – mutatott rá Orbán Zoltán.

Fertőző és veszélyes vagy sem, mindenesetre a látvány magáért beszél. Több nagyvárosban már tiltják, hogy a járókelők galambokat etessenek, ha mégis megteszik, akár több tízezer forintra is büntethetik őket. Szentendrén viszont, úgy tűnik, nincs mit tenni, a galambok maradnak és velük együtt, valószínűleg a rossz szomszédság is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »