Galamb a szikla hasadékában – botlatókövet kapott Ipolyságon Berczeller Lajos

Galamb a szikla hasadékában – botlatókövet kapott Ipolyságon Berczeller Lajos

Máról botlatókő emlékeztet Berczeller Lajosra, a holokauszt áldozatára Ipolyságon. A Kutak Adrienn keramikusművész által fémből készített kis emlékkövet az egykori ortodox zsinagóga tőszomszédságában, a volt ipolysági gettó kapujánál helyezték el szeptember 23-án.

Mint a megemlékezésen elmondták, Berczeller Lajosnak semmiféle emlékjele nem volt eddig a szülővárosában. A holokauszt áldozataként üresen maradt a családtagjai gyűrűjében kijelölt sírjának a helye. A botlatókővel méltó emléket szeretnének állítani a város egykori ortodox zsidó közössége vezetőjének.

Berczeller Lajos 1859. október elsején született Ipolyságon, édesapja a balassagyarmati születésű Berczeller Márton. Szülei kereskedőnek szánták. A családi cég vezetése mellett számos tisztséget látott el. Többek között édesapjától vette át az Ipolysági Ortodox Hitközség elnöki posztját a 20. század első éveiben.

– foglalta össze életét a kegyeleti megemlékezésen Kapusta Krisztina, a Honti Múzeum munkatársa.

Berczellert 1944 nyarán pompás polgárházából a Malom utca környékén kialakított gettóba kényszerítették. Június 8-án deportálták, a balassagyarmati Illéspuszta érintésével Auschwitzba került. Június 16-án az egyik auschwitzi krematóriumban lelte halálát.

Kapusta Krisztina végezetül a túlélők visszaemlékezései alapján rekonstruálta Berczeller utolsó napjainak végfagyasztó mozzanatait.

„Galamb a szikla hasadékában, ez juthat eszünkbe, ha lepillantunk a botlatókőre. Ennyi emlék maradt meg Berczeller Lajosról” – kezdte gondolatait Radvánszki Péter budapesti rabbi.

Hírdetés

Hozzátette:

A rabbi rövid imáját követően a zsidó hagyományokat követve a tisztelet és az emlékezés jeleként kavicsokat helyeztek el a botlatókő köré.

Ezután az egykori satus quo zsinagóga, a jelenlegi Menora Saag Centrum Artis, a város és a tágabb környék történelmi egyházainak vezetői bűnbánati szertartást végeztek.

Mint elhangzott: „a bűnbánati vezeklés elsősorban a holokauszt áldozatainak Ipolyságon ma is élő leszármazottaihoz szól. Elődeik közvetlen tanúi voltak a holokauszt szörnyű eseményeinek, amelynek fájdalmas története van Ipolyságon is. Most itt kifejezhetjük megbánásunkat.”

Megjegyezték: a megemlékezés célja, hogy a város és az ott működő intézmények és szervezetek képviselői kifejezzék együttérzésüket a holokausztban érintett hozzátartozókkal.

Az Ipoly menti város lakói méltóképpen emlékeznek meg egykori, el nem feledett szomszédairól. A város területén több holokauszt-emlékmű található, mindegyik Kutak Adrienn alkotása.

Ipolyságon az első botlatókövek a neves mellkassebész Kulka Frigyes szüleinek, Kulka János és Kulka Janina nagyszüleinek állítanak emléket. A leleplezésükre 2019 májusában került sor. Emellett idén tavasszal avatták fel az egykori gettó bejáratánál a vészkorszakban a gettóban zajló eseményekre emlékeztető táblát.

Ugyanakkor önkéntesek összefogásával fokozatosan tisztul meg a több száz nyughelyet magában foglaló zsidó temető a Homok városrészben.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »