Gajdács Mónika: Nagyon igényes, kihívásokkal és korlátozásokkal teli esztendőn vagyunk túl

Gajdács Mónika: Nagyon igényes, kihívásokkal és korlátozásokkal teli esztendőn vagyunk túl

Iskolák lezárása, távoktatás, online képzés – ezek jellemezték leginkább a felvidéki magyar oktatás helyzetét 2020-ban. S tán a koronavírus-járvány miatt már el is felejtettük, hogy a kormányváltással, az oktatási minisztériumban is változás állt be. Ennek következtében több magyar szakemberrel gyarapodott a tárca, többek között Filip Mónika személyében államtitkárral, valamint Gajdács Mónikával, a Kisebbségi és Inkluzív Oktatásért Felelős Főosztály főigazgatójával.

A Felvidék.ma megkeresésére az ipolysági származású főigazgató asszony értékelte a most lezárult év oktatási tevékenységét.

– magyarázta Gajdács Mónika főigazgató. Mint hozzátette: a szaktárcának épp úgy, mint a főigazgatóságnak voltak kitűzött céljai a kormányváltást követően, azonban a járványhelyzet felülírta a terveket.

Az elmúlt hónapokban szinte párhuzamosan dolgoztunk a terveink megvalósításán valamint a járványügyi helyzetből fakadó problémák megoldásán, illetve a követelmények és a dokumentáció kidolgozásán – jelezte. A szaktárca többek között útmutatásokat, a távoktatáshoz párosuló kézikönyveket dolgozott ki. Mindezeknek naprakésznek kellett lenniük – hangsúlyozta.

Az aktuális járványügyi helyzethez mérten megfelelő rendszerességgel tartották meg a szakmai megbeszéléseket, tárgyalásokat. Mindez igényes plusz feladat volt a szaktárca számára.

Hírdetés

A napi feladatok oldása mellett a nemzetiségi iskolákat érintő számos feladatot oldottak meg, pályázatokat hirdettek meg, projekteket bonyolítottak le. Az idei évben az előző időszakhoz viszonyítva sokkal nagyobb kerettel hirdették meg a tárca pályázatát a nemzetiségi iskolák támogatására. Ennek köszönhetően jóval több iskolát tudtak támogatni. Március közepe után a távoktatás került előtérbe.

A minisztérium állami dotációból támogatta a távoktatás technikai hátterének kiépítését. Online platformokat alakítottak ki a nemzetiségi iskolák és pedagógusok számára. Szintén a digitális oktatás előmozdítását irányozta a Komáromi Jókai Színházzal közösen megvalósuló projekt, melynek során a kötelező olvasmányok, magyar irodalmi szemelvények digitális változatát adják elő a társulat színészei.

Jelenleg zajlanak a magyar és ruszin nyelvű oktatói videófelvételek előkészületei, várhatóan a január folyamán már el is készülnek az EDUTV első adásai – fogalmazott a főigazgató. A minisztérium a pénzügyi ismereteket felölelő tankönyv magyar változatát adta ki az ősz folyamán. Ehhez fűződő magyar nyelvű webináriumot is támogatott.

A 2021-es évvel kapcsolatban Gajdács Mónika kifejtette:

A szaktárca dolgozik a következő évi terveken. Kidolgozás alatt van a szlovák nyelv tanítását segítő didaktikai segédanyag összeállítása. A minisztérium fontosnak tartja a kistérségi fórumok megtartását, ahol az adott régió iskolavezetőivel, tanintézmények fenntartóival, szakemberekkel közösen beszélnék át a minisztérium terveit, az együttműködés mélyítése érdekében.

A személyes kapcsolat igen fontos, ám a jelenlegi helyzet ezt nem teszi lehetővé – summázta gondolatait Gajdács Mónika.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »