G7-csúcs: Johsnon szerint nem szabad elkövetni ugyanazt a hibát, mint a 2008-sa világválság után

G7-csúcs: Johsnon szerint nem szabad elkövetni ugyanazt a hibát, mint a 2008-sa világválság után

A délnyugat-angliai Cornwallban már hivatalosan is elkezdődött a G7-es csúcstalálkozó. A világ hét legnagyobb gazdasági hatalma Oroszország és Kína nélkül találkozik a házigazda Nagy-Britanniában, hogy megtárgyalják a világ legfontosabb dilemmáit. Az Európai Bizottság és az Európai Tanács is képviselteti magát a találkozón. A politikai a csoportfotózást követően a tengerparti üdülőhelyen, a Carbis öbölben gyűltek össze. Ez az első G7-es személyes csúcstalálkozó a koronavírus-járvány kirobbanása és Joe Biden amerikai elnök beiktatása óta.

Boris Johnson brit miniszterelnök a fotózkodás után a sajtónak azt nyilatkozta, a G7-eknek hatalmas felelősségük van, hogy ne ismétlődjenek meg azok a hibák, amelyeket a 2008/2009-es világválság után követtek, és amelyek miatt “a fellendülés a társadalom nem minden részében volt egyenletes”. Magyarul, a brit kormányfő szerint tartózkodni kellene a vagyoni egyenlőtlenségek elmélyítésétől – bár mindezt luxuskörülmények között tette.

A brit kormány egyébként bejelentette, hogy 430 millió fontot fordít a Globális Oktatási Partnerség program támogatására, amely a “legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyermekek iskoláztatását” fogja felkarolni.

Johnson azt is kijelentette, “fontos lenne”, hogy a covid utáni világ “egyenlőbb és nemi szempontból semlegesebb, talán nőiesebb módon” épüljön fel. A genderideológia alig óvatos becsempészését sokan úgy értelmezik, hogy Johnson a lényok (nők) iskolai végzettségének globális szintű javítását tűzte ki célul.

Macron és Biden tengerparti sétája

Hírdetés

A Bloomberg beszámolója egyéb részletekre is kitért. Például, hogy Jill Biden first lady “esküvőhöz” hasonlította az összejövetelt, ami talán nem volt annyira szerencsés, tekintettel arra, hogy a házigazda kormányfő épp nemrég vette el titokban harmadik feleségét.

A Bloomberg emlékeztetett, hogy a mostani G7-es csúcs az első azóta, hogy Donald Trump kiléptette az USA-t az iráni atomalkuból és a párizsi klímaegyezményből, illetve hogy a 2018-as G7-es csúcson szabotálta volna a közös nyilatkozat elfogadását.

Egyúttal ez lesz Angela Merkel német kancellár számára az utolsó G7-es csúcsa, idén politikai nyugdíjba vonul, Németországban szeptemberben új kancellárt választanak.

Ezen a csúcson találkozott először Emmanuel Macron és Joe Biden. Ahogy a Bloomberg írta, “hosszú tengerparti sétára” indultak, de hogy pontosan miről tárgyaltak, azt a sajtónak nem sikerült megtudnia.

Ahogy azt sem, hogy mit szándékozik mondani Joe Biden Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, akivel június 16-án találkozik Genfben. “Azután árulom csak el, hogy neki elmondtam” – fogalmazott.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »