Futballdöbbenet Németországban, de Hansi Flick nem mond le

Futballdöbbenet Németországban, de Hansi Flick nem mond le

Milliméterekre a továbbjutástól, mérföldnyire az élvonaltól – értékelik Németországban a labdarúgó-válogatott világbajnoki kudarcát.

Németország a második egymást követő labdarúgó-világbajnokságon kényszerült már a csoportkörben búcsúra. Costa Rica ellen ugyan teljesítette a kötelezőt, összességében azonban a katari vb a németeknek téli lidércnyomássá vált.

Pedig Japán ellen a spanyolok biztosíthatták volna a németek továbbjutását is, de nem tették meg ezt a szívességet. A japánok az 51. percben egy olyan góllal pecsételték meg a német válogatott kudarcát, amely minden bizonnyal egy ideig még vita tárgya lesz. A videobíró úgy ítélte meg, hogy a labda milliméterekkel ugyan, de még a játéktéren volt, és a döntés japán és a spanyol továbbjutást, egyben a német kiesést jelentett.

Mindennek ellenére szinte egyetlen német kommentár sem a vitatott döntésben keresi a német kudarc okát. Általános vélekedés szerint ugyanis az elmúlt évek azt bizonyították, hogy Németország mérföldnyire van az élvonaltól.

Szomorúan idézik az egykori angol legenda, Gary Lineker híres, 1990-ben elhangzott történelmi mondását, amely szerint „a futball egyszerű játék, 22 férfi kergeti a labdát 90 percen keresztül, és a végén mindig a németek nyernek”.

Hírdetés

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Lineker 2018-ban a mostanihoz hasonló német világbajnoksági kudarc után újrafogalmazta korábbi mondását:

„A futball egyszerű játék, 22 férfi kergeti a labdát 90 percen keresztül, és a végén már nem mindig Németország nyer. Az előző verzió már a múlté.”

2018-ban a német válogatott a Koreától elszenvedett vereség után csoportjában az utolsó helyen végezve esett ki.

Szakértők szerint a mostani fiaskó előjeleit már érezni lehetett. Hansi Flick, aki 2021 júniusától a válogatott szövetségi kapitánya, és azt megelőzően a Bayern München csapatát nagy sikerekre vezette, általános vélekedés szerint az elmúlt időszakban több hibát követett el.

Már a Nemzetek Ligája mérkőzésein érezni lehetett, hogy csapata nincs a helyzet magaslatán. Az elemzők felrótták, hogy nem sikerült egy állandó csapatot kialakítania, és túl sok volt a kísérletezés. A katari vb-n mindez hatványozottan megmutatkozott. A japán ellen elszenvedett 2-1-es vereség után kemény bírálatokat kapott, mindenekelőtt a védelem felállásáért, továbbá a második félidőben végrehajtott cserékért. A spanyolok elleni 1-1-es döntetlennel ugyan némileg sikerült kiköszörülni a csorbát, a Costa Rica elleni győzelem azonban már nem segített.

Több szakértő egybehangzó véleménye szerint a csapatnak nem volt igazi tartása, nem volt tényleges vezéregyénisége, elsősorban Thomas Müller vagy épp Joshua Kimmich csődött mondott.

A szakértők szerint a kudarcból le kell vonni a szükséges következtetéseket.

Sokan Hansi Flick fejét követelik, mások a labdarúgó-szövetség igazgatójának, a válogatott menedzserének, Oliver Bierhoffnak a távozását sürgetik.

A ZDF kommentátora szerint Flick a meggondolatlannak tartott összeállítással, a védelem és a középpálya szinte mérkőzésről mérkőzésre történt felforgatásával, elől pedig a késői és rugalmatlan cserékkel követett el hibákat. Bierhoff pedig 18 év után immár „lejárt lemez”, akinek már egyáltalán nem sikerült az együttest mozgósítania.

A kudarc után mind a játékosok, mind a szurkolók körében nagy az elkeseredés. A szakértők azonban elismerik, hogy vannak olyan tehetségek, akikre számítani lehet, ilyen a többi között a mindössze 19 esztendős Jamal Musiala, a Chelsea együttesében játszó Kay Havertz, vagy épp Leroy Sané és Serge Gnabri. Továbbá az a Niklas Füllkrug, aki Katarban „robbant be”, és Thomas Müller utóda lehet.

A szövetségi kapitány a kudarc ellenére jelezte, hogy nem kíván lemondani.

Ha marad is, nem lesz könnyű talpra állítani a válogatottat. Flick arra is utalt, hogy a másfél év múlva sorra kerülő németországi Európa-bajnokságon szeretné feledtetni a Katarban történteket. A szakértők ebben csak nagyon óvatosan reménykednek.

Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »