Fut, repül és életet ment a filléres minirobot

A fürge mozgású robotbogarak a mentők, tűzoltók munkáját segíthetik.

A robotokra is igaz, hogy nem a méret számít, sőt, a kicsi néha még jobb is. A Berkeley-ben lévő University of California kutatói olyan aprócska robotokon dolgoznak, amelyek 10-100 dollárba kerülnek, és vészhelyzetben sokkal hasznosabbak, mint nagyméretű, nehézkes mozgású társaik. Remekül futnak, másznak, repülnek, kommunikálni tudnak a mentőegységekkel, és ami a legjobb, olyan olcsók, hogy küldetésük végén eldobhatók.

Az újfajta robotok jól jöhetnek Kalifornia földrengésveszélyes területein vagy a dimbes-dombos San Franciscóban, ahol adatokkal láthatják el a tűzoltókat, vagy távérzékelőik segítségével megállapíthatják, hogy egy összeomlott épületben merre kell keresni az áldozatokat.

A kutatás a Miniroach program keretében zajlik, amelynek célja pár centis, bogárszerűen mozgó robotok kidolgozása. Párhuzamosan több méretváltozat fejlesztése folyik, a legnagyobb se haladja meg a 10 centimétert, és a leggyorsabb akár öt métert is meg tud tenni másodpercenként. De olyan robotot is fejlesztenek, amelyik egy másikról elrugaszkodva a levegőbe is fel tud emelkedni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »