„Füstszűrő” alatt a középiskolások

„Füstszűrő” alatt a középiskolások

Minden második kilencedik osztályos gyermek kipróbálta a cigarettázást, minden negyedik cigizett az utóbbi hónapban, és minden huszadik rendszeres dohányzónak számít – derül ki a marosvásárhelyi középiskolákban végzett felmérésből. 

fiatalkori cigizes_b

A közvélemény-kutatásból, amelyet az egyesült államokbeli Wake Forest University és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) szakemberei végeztek a megyeszékhely valamennyi középiskolájában, lesújtó statisztikák derültek ki.

A két felsőfokú intézmény közötti együttműködés keretében zajló dohányzáskutatási projekt során az illetékesek kérdőívet juttattak el Marosvásárhely szinte összes kilencedik osztályos diákjának. A közegészségtannal foglalkozó orvosok arra voltak kíváncsiak, hogy a 14. évüket betöltött fiatalok miként viszonyulnak a dohányzáshoz. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek mintegy fele már elszívta élete első cigijét, negyede pedig az utóbbi harminc napban legalább egyszer rágyújtott.

A válaszadók öt százaléka naponta cigizik, ami egy fejlődésben lévő szervezet esetében rendkívül súlyos következményekkel jár. Kistie L. Foley rákmegelőzéssel foglalkozó amerikai professzor szerint Románia legnagyobb gondja a dohányzásról való leszoktató programok hiánya, így az ország nem véletlenül sereghajtó ezen a területen az európai államok között. Elsősorban mentalitásváltásra lenne szükség – hangsúlyozta az amerikai kutatásvezető.

A program keretében a szakemberek nemcsak egyszerű felvilágosító kampányokat szerveztek a középiskolákban. Az alanyok felét egy interaktív számítógépes játékba is bevonták, különböző, tanulságos és rendkívül megrázó filmecskéket mutatva be a dohányzás káros hatásairól. Amikor hónapokkal később megismételték a felmérést, kiderült, hogy a videoklipeket megtekintő diákok közül többen mondtak le a cigizésről, mint azok, akiket vizuális felhívások nélkül próbáltak meggyőzni.

„Nem könnyű a mai fiatalokat pozitív irányba befolyásolni, ezért is lenne olyan fontos az egészségnevelési órák kötelezővé tétele” – vélekedett Valentin Nădăşan, a MOGYE oktatója. A vásárhelyi tanár azonban bízik a szülők és a tanerők meggyőzőerejében. Kérdésünkre, hogy mennyire lehet olyan felnőttekre alapozni, akik számos esetben rossz példával szolgálnak, Nădăşan szerint a dohányzók is szolgálhatnak jó tanácsokkal. „Sok olyan szülőről tudok, aki cigizik, de arra inti a gyermekét, hogy ne kövesse az ő példáját” – fejtette ki lapunknak a kutató.

Ábrám Zoltán programvezető szerint is a kutatás nem a dohányzók ellen irányul. Mint kifejtette, senki nem akarja őket kiszorítani a társadalomból, csupán szembesíteni azokkal a kockázatokkal, amelyeket a cigizés által vállalnak, és a mellettük lévő passzív dohányosoknak okoznak.

A szerteágazó kutatás egyébként hét témakörben zajlik, amely az iskolások mellett kiterjed a szociális intézményben élő fiatalok, várandós anyák, orvostanhallgatók dohányzási szokásainak a követésére, különböző megelőzési és leszokási tevékenységek megszervezésére, az alkalmazott módszerek hatékonyságának a vizsgálatára, gazdasági hatástanulmány végzésére, de még a cigarettafüst okozta levegőszennyezés monitorizálására is. Bukaresti szakemberek bevonásával egy romániai országjelentés készül 2016 novemberéig.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »