Fürjes Balázs: Nyárig lenne idő a metrókocsik klímával való felszerelésére

– Vizsgálják nyugodtan a metrókocsik beszerzését, de közben végezzék el a munkát, szereljék fel a metrókat légkondicionáló berendezéssel – üzente Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Twitteren a budapesti baloldali városvezetésnek.

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés nemrég fogadta el Budapest új költségvetését. Erről a témára rálátó Vitézy Dávid, a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. azt írta Facebook-oldalán: „hosszú vita után az M3-as metró orosz vonatainak utólagos klimatizálását végül nem emelte be az idei költségvetésbe a Közgyűlés, így a következő nyarak is tűzforró metrószerelvényeken telnek, hisz idén meg sem tud indulni a vonatok klimatizálása fedezet hiányában” – írta Vitézy. Hozzátette: Az az utasok érdeke, hogy ez a fejlesztés ne süllyedjen az elfelejtett választási ígéretek és politikai odamondások világába, mivel a vonatok klimatizálását tényleg várják a budapestiek.

Hírdetés

Fürjes Balázs a Twitteren közzétett posztjában kiemelte: nyárig bőven lenne idő a metrókocsik klímával való felszerelésére. – A főpolgármester szerint meg van rá a pénz – írta Fürjes, aki szerint csak akarat kérdése, hogy ne főjenek meg az utasok.

Eközben reagált a fejleményekre Facebook-oldalán Karácsony Gergely is, aki ígérte: kivizsgálják a metrószerelvények beszerzésének részleteit, majd hosszasan magyarázta, hogy milyen lépéseket tesznek a metrókocsik klimatizálása érdekében. – A klíma beszerelése elsősorban nem pénzkérdés, a forrás erre rendelkezésre áll, ezért nem kellett külön módosítót befogadni a költségvetéshez. A pénz tekintetében a kérdés csak az, hogy a költségeket lenyeletjük-e az orosz beszállítóval, a városnak járó kötbér terhére – írta a főpolgármester. A városvezető következő mondatai nem ígértek jót a budapestieknek, ugyanis abból az derül ki, hogy hosszas tárgyalás vár a városvezetésre: a klímabeszerzés sorsa azon múlik, hogy „sikerül-e megtalálni azt a műszaki megoldást, ami egyszerre garantálja a metrókocsik biztonságos üzemelését és klimatizálását. A BKV öt nagy külföldi klímagyártó cég képviselőivel folytat tárgyalásokat a legjobb műszaki megoldás kialakításáról. Ennek eredményeiről folyamatosan tájékoztatjuk majd a budapestieket” – írta a főpolgármester.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »