Fülöp Tibor Zoltán: Huszárkonyha – Kalandozások a magyar ízek és a magyar hagyományőrzés világában

Fülöp Tibor Zoltán: Huszárkonyha – Kalandozások a magyar ízek és a magyar hagyományőrzés világában

A huszár fajtáról és annak konyhájáról alcímmel a szerző így ajánlja könyvét:
„A huszár jelkép. Jelképe a legjobb katonának, harci leleménynek, bátorságnak s a nehézségből a kiúttalálásnak. Szablyája félelmetes fegyver, jaj, de nem jó ellenségnek! Szíve a legérzőbből való. Ez a gyengéje, de ebben rejlik ereje is. A huszár fáklya, hogy világítson, fény, hogy láttasson s őserő, hogy hitet adjon. Kedveli az életet, a jó bort és az éneket. Szereti az ellent ütni, akad, aki szeret jókat sütni, főzni. A huszár, tehát, mint látjuk, forgat kanalat, nem csak kardot, mert ő a konyhában is állja a harcot.”

A fülszövegben Somogyi Győző, Kossuth-díjas magyar grafikus és festő, kiváló művész, a magyar történelmi viseletek és a népi építészet kutatója, többek között így mutatja be a könyvet: „Riportkönyv, szakácskönyv, krónika egyszerre. Bepillantás a hagyományőrzésbe. Emberek és közösségek, akik hazaszeretetből, a történelem iránti lelkesedésből öltenek egyenruhát, vállalnak anyagi és fizikai nehézségeket.

A szerző a katonai hagyományőrző csapatok bemutatásával párhuzamosan ismerteti a hagyományos népi ételek receptjeit, elkészítéseinek módját.

Színes fotók kísérik a hagyományőrző csapatok, kézművesek munkásságát és az általuk elkészített ételek bemutatását.

Hírdetés

„A Huszárkonyha olyan sütő-főző ágazat az ételkészítési műveltségen belül, amely eredendően a magyar ízvilág kereteiben igyekszik új összeállítású és új elnevezésű ételeket megalkotni, hagyományőrző külsőségek között.

– írja a szerző, Fülöp Tibor Zoltán, aki maga is hagyományőrző. Nevéhez fűződik a két legnagyobb katonai hagyományőrzéssel foglalkozó anyaországi szervezetnek, a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetségnek, valamint a Magyar Hagyományőr Világszövetségnek a megszervezése, megalapítása és meghatározott időszakokban való működtetése is.

A 321 oldalas könyv a Magyar Ház Könyvek gondozásában látott napvilágot.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »