Füleki gimisek a környezetvédelem szolgálatában

Füleki gimisek a környezetvédelem szolgálatában

Május végén a füleki gimisek egy csoportja is megmérkőzött a Start(up)suli elnevezésű felhívásban, melynek célja, hogy rávilágítsanak és megoldást találjanak az általuk választott társadalmi problémákra. A hattagú, csak lányokból álló csapat „Szürkén élünk, zöldet kérünk” című környezetvédelmi projektjével elnyerte a második helyet.

A versenybe 16. életévüket betöltött, szlovákiai magyar tannyelvű középiskolák diákjai kapcsolódhattak be. A Füleki Gimnázium csapatát Fekete Fanni, Szepessy Anna, Czakó Antónia, Both Viktória, Koós Bianka és Bettes Krisztina alkották.  

Miért tartottátok fontosnak, hogy jelentkezzetek a versenyre? 

Fanni: Érdekelt bennünket, hogyan zajlik ez a fajta verseny, és hogy milyen ötleteket tartanak innovatívnak.  

Krisztina: A vállalkozás szó szintén megfogott, ugyanis ilyen téren eddig még nem volt szerencsénk kipróbálni magunkat, és ez remek alkalomnak bizonyult. Akinek volt valami jó elképzelése, azt megosztotta a többiekkel, és megpróbáltuk beleépíteni a projektünkbe. 

Antónia: Engem személy szerint a téma ragadott meg, tudtam, hogy ezen a téren sok ötletünk lesz, hisz eddig is sokat beszélgettünk a környezetvédelem fontosságáról. 

Milyen megoldásokat javasoltatok a munkátokban?  

Fanni: Az első ötletek még nagyon szerteágazóak voltak, abban az egyben viszont mindannyian egyetértettünk, hogy a környezettudatosságra szeretnénk felhívni az emberek figyelmét. Tudtuk azt is, hogy a közvetlen környezetünkben kell elindítanunk a változást, a jó példát.

Mindig is szimpatikusnak tartottuk a tetőkerteket, annak ellenére, hogy ez még nálunk nem igazán elterjedt. A fő célunk, hogy a jövőben ezt meg is tudjuk valósítani. Jelenleg viszont a lehetőségeink csak arra elegendőek, hogy a gimnázium környékét zöldebbé tegyük, pl. magaságyások segítségével.

Hírdetés

A projekt kutatási részét hogyan oldottátok meg?

Fanni: Összeállítottunk egy 6-7 kérdésből álló kérdőívet, és többfajta módon teszteltük. Volt, aki telefonon, volt, aki e-mailen keresztül válaszolt, és akadt, aki személyesen töltötte ki a kérdőívet. A célszemélyek között mindenféle korosztály megtalálható volt, igyekeztünk nemcsak korban, de habitusban is eltérő embereket választani. 

Antónia: A kérdőívekben olyan kérdéseket fogalmaztunk meg, mint például: szelektíven gyűjtik-e a szemetet, be tudnák-e építeni háztartásukba a komposztálókat, kivitelezhetőnek tartják-e hazánkban a tetőkerteket? Összességében a válaszok arra adtak következtetést, hogy a város lakói vevők lennének-e az ötletünkre.  

Hogyan fogadta a gimnázium az ötletet, elindult-e már a megvalósítás?  

Fanni: Egyelőre a gimnáziummal nem állt módunkban beszélni az ötletről, viszont az osztályfőnökünk megdicsért minket, és azt mondta mindenben támogat a megvalósítást illetően, sőt már javaslatai is voltak ezzel kapcsolatban.

Antónia: Amint alkalmunk lesz rá, szívesen bemutatjuk elképzeléseinket, hogy mivel és hogyan szeretnénk zöldebbé, környezetbarátabbá tenni gimnáziumunkat. Reméljük, minél több mindent meg tudunk belőle valósítani.

Miért fontos számotokra a környezetvédelem, és mit gondoltok, min lehetne javítani a városi önkormányzatoknak e téren? 

Fanni: Úgy gondoljuk, hogy minden embernek fontos a saját és a szerettei egészsége, amit a környezet nagyban befolyásol. Például említsük meg a növények por-és egyéb káros anyag elnyelőképességét. Tehát, ha sok növényt ültetünk a környezetünkben és minden lehetséges helyet zöldebbé teszünk, akkor csökken a tüdőbetegségek, légzési problémák kialakulásának esélye. Továbbá a fák remek zajszűrőképességük lévén a városokban ideális helyet foglalnak el. 

Krisztina: Mindig is fontos volt számunkra a környezetvédelem, ha nagyon apró lépésekben is, de a mindennapjaink részét képezte, és most lehetőséget kaptunk, hogy mások figyelmét is felhívjuk rá.

Azért is különösen fontos számunkra ez a téma, mert sokan a szeretteink, ismerőseink közül városokban élnek, és légúti problémákkal küszködnek. Köztudott, hogy a növények ezen a problémán segítenek. Sok egyéb hasznos tulajdonságuk mellett, nyáron árnyékot nyújtanak és hűvösebbé teszik a levegőt, és nem utolsó sorban esztétikailag is szebbé varázsolják környezetünket. 

A füleki gimisek munkája a többi versenypályázattal együtt a http://frdc.sk/startupsuli-verseny/ oldalon megtekinthető.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »