Fülek vára turisztikai szempontból ismét látványos

Fülek vára turisztikai szempontból ismét látványos

Az elmúlt napokban befejeződött a középső vár széleskörű rekonstrukciója. Ennek köszönhetően emelkedett a turisztikai látnivalók száma – tájékoztatott Mikuš Kovácsová Klaudia, szóvivő.

Az utóbbi években a középső vár területén kiterjedt építési munkálatok és tereprendezés zajlott, amely az elmúlt napokban befejeződött. Az egykor elhanyagolt, megközelíthetetlen és füves terület ma új látnivalókat kínál a turisták számára három lőrés, kazamata formájában.

Hírdetés

A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma az elmúlt két évben 48 ezer euróval járult hozzá a projekthez, így kerülhetett sor a terület átfogó megtisztítására és helyreállítására. A munkaügyi hivatal további támogatásának köszönhetően 13 munkanélküli vett részt a munkában.

A munkálatok során tereprendezés történt és rögzítették a középső vár területét, rengeteg törmeléket távolítottak el, valamint három kazamatát kitisztítottak és felújítottak. A kazamatákhoz acéllépcső vezet, amivel újabb turista attrakció vált megközelíthetővé. A korábbi sikeres projektnek köszönhetően a Füleki Vármúzeum befejezte a középső vár teljes udvarának vízelvezetését is, ezzel megoldotta a falak nedvesedésével kapcsolatos több évtizedes problémát.

Az önkormányzat folyamatosan dolgozik a vár területének és környékének felújításán és vonzóbbá tételén. Az elmúlt évek eredményes projektjei révén rekonstruálta a várhoz vezető utakat, új parkolót és toalettet épített a turisták számára, több történelmi elemet is rekonstruált, például a városi erődítmény utolsó bástyáját, a tüzérségi bástyát vagy a borházat, amelyben új kiállítótermet hoztak létre. A jövőben a tervek szerint a felső vár helyreállítására összpontosítanak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »