Fülek vára turisztikai szempontból ismét látványos

Fülek vára turisztikai szempontból ismét látványos

Az elmúlt napokban fejeződött be a középvár széleskörű rekonstrukciója. Ennek köszönhetően emelkedett a turisztikai látnivalók száma.

Az utóbbi években a középső vár területén kiterjedt építési munkálatok és tereprendezés zajlott. Az elmúlt napokban ezeket sikerült befejezni. Az egykor elhanyagolt, megközelíthetetlen és füves terület ma új látnivalókat kínál a turisták számára három lőrés – kazamata formájában. A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma az elmúlt két évben 48 ezer euróval járult hozzá a projekthez, így kerülhetett sor a terület átfogó megtisztítására és helyreállítására. Ezek során a munkaügyi hivatal további támogatásának köszönhetően 13 munkanélküli vett részt a munkában.

Hírdetés

A munkálatok során rendezték és rögzítették a középső vár terepét, rengeteg törmeléket távolítottak el, valamint három kazamatát kitisztítottak és felújítottak. A kazamatákhoz acéllépcső vezet, amivel újabb turista attrakció vált megközelíthetővé. A korábbi sikeres projektnek köszönhetően a Füleki Vármúzeum sikeresen befejezte a középső vár teljes udvarának vízelvezetését is, ezzel megoldotta a falak nedvesedésével kapcsolatos több évtizedes problémát.

Az önkormányzat folyamatosan dolgozik a vár területének és környékének fokozatos felújításán és vonzóbbá tételén. Az elmúlt években különböző sikeres projektek révén rekonstruálta a várhoz vezető utakat, új parkolót épített a turisták számára szociális létesítményekkel együtt, több történelmi elemet is rekonstruált, például a városi erődítmény utolsó bástyáját, a tüzérségi bástyát vagy a borházat, amelyben új kiállítótermet hoztak létre. A jövőben a tervek szerint a felső vár helyreállítására összpontosítanak.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »