Fukuyamával vitázik Kovács Zoltán

Fukuyamával vitázik Kovács Zoltán

Francis Fukuyama megosztott egy cikket Twitteren, ami a Népszabadság megjelenésének felfüggesztéséről szól. Több sem kellett a kormányszóvivőnek, több bejegyzésben is kemény hangvételben reagált.

Nem is volt független, és amúgy is nagy a veszteség – ezeket tartotta kiemelésre érdemesnek a Népszabadság váratlanul bejelentett felfüggesztése kapcsán Kovács Zoltán kormányszóvivő. A politikus azután reagált, hogy Francis Fukuyama amerikai politikatudós a Twitteren ítélte el az ellenzéki napilap bezáratását. Nem tetszett ez Kovácsnak, aki abba kötött bele, hogy Fukuyama függetlenként említette a Népszabadságot. „»Független«?? – nyilván: nem sokkal ezelőttig a Magyar Szocialista Párt tulajdonában, csak úgy mellesleg.” Az MSZP pártalapítványa volt kisebbségi tulajdonos 2015-ig, amikor is a maga 27,65 százalékát eladta a Mediaworksnek.

A másik problémája Kovácsnak a bezáratással volt: szerinte a lap saját kiadója tett így, ami már nem képes finanszírozni az ötmilliárdos adósságot. Kovács az ötmilliárd után még „(!)” jelet is tett. Ugyanakkor nem igazán áll meg az érvelés a Népszabadság veszteségességéről. A lap tavaly 134 milliós mérleg szerinti eredményt ért el. Igaz, korábban volt már 513 milliós és 1,4 milliárdos vesztesége is, de miután a Mediaworks teljesen átvette, épp hogy fejlődő pályára lépett. Ráadásul a lapot jóval nagyobb példányszámban is adták el, mint mondjuk a kormánypárti Magyar Hírlapot vagy Magyar Időket. Ráadásul a Mediaworks egy éve még ezt válaszolta az Átlátszónak: „A Népszabadság egy erős közéleti napilap, amelynek pozícióját a jövőben tovább szeretnénk erősíteni. Úgy gondoljuk, az az ideális, ha a print és az online változat kiegészítik és segítik egymást.”

Ugyanakkor már egy ideje lehetett hallani: a Mészáros Lőrinchez kötődő vállalkozás bevásárolhatta magát a kiadóba.

Fukuyama egyébként azt írta: „Amit az illiberális demokráciák tesznek: Magyarország legnagyobb független lapját bezárták.” Figyelemre méltó, hogy Kovács a függetlenbe és a bezárásba is belekötött, de az illiberális demokráciába már nem.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »