Fukusimai tengeri árut terített egy kínai csempészbanda

Lebukott Kínában egy csempészbanda, amelynek a tagjai Fukusimából származó tengeri árut importáltak és dobtak piacra.

A mintegy ötezer tonnányi áru között sok volt a drága királyrák és fésűkagyló. A kelet-kínai Santung tartományban működő importőr az elmúlt két évben az egész országban terítette az árut. A szállítmányaik teljes értékét 230 millió jüanra, azaz 9,5 milliárd forintra becsülik.

A 2011-es földrengés és cunami idején megsérült fukusimai atomreaktorból nagy mennyiségű radioaktív víz szivárgott a tengerbe, ezért Kína más országokhoz hasonlóan megtiltotta a tengeri élelmiszerek és mezőgazdasági termékek behozatalát ebből a térségből és további 11 régióból. A tilalom miatt nagyot zuhant az innen származó halászott áru ára.

Santung központjában, Csingtaóban egy vámellenőrzés során figyeltek fel arra, hogy az értékes fagyasztott tengeri termékeket feltűnően olcsón adják tovább. A nyomozás megállapította, hogy az áru Fukusimából származik.

Mint kiderült, a santungi vállalat egy jól szervezett csempészhálózat részeként működött. Arra is fény derült, hogy hasonló tevékenységet végeztek Fucsien tartományban, Kuanghsziban és Lianoningben. A gyanú szerint a felvásárolt termékeket a japán Hokkaidóban raktározták, ahol átcsomagolták őket, majd Vietnam érintésével küldték a végső kínai állomásra.

Eddig 14 gyanúsítottat vettek őrizetbe, mert veszélyeztethették a lakosság egészségét.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »