Fukusima megint szivárog

Ismét erősen sugárszennyezett víz szivárgott el a megsérült Fukusima-1 atomerőmű egyik tárolójából – közölte pénteken a létesítményt üzemeltető TEPCO energiavállalat.

A beszámoló szerint az elszivárgott víz mennyisége 32 liter, amelyben a sugárzás mértéke literenként 590 ezer becquerel volt. A megengedett határérték 150 becquerel literenként, amelyet akár a tengerbe is lehet ereszteni.

A TEPCO emberei most a radioaktív víz egy részét átszivattyúzták egy másik tartályba, hogy útját állják az újabb szivárgásnak.

Az egyre növekvő, a reaktorok hűtésére használt nagy mennyiségű sugárszennyezett víz miatt a szakértőknek nem jut elég idő az elöregedő tárolók javítására vagy leváltására. Ez az oka a legtöbb szivárgásnak.

A föld alatt lévő különleges konténerekben tárolt és tisztításra váró radioaktív víz mennyisége eléri 200 ezer tonnát.

Öt és fél évvel ezelőtt, 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés érte Japán északkeleti részét, ahol ezt követően szökőár pusztított, amely romba döntötte a fukusimai atomerőmű egy részét is. Három reaktorban megolvadt a fűtőanyag, és a megsérült reaktorok hűtésére folyamatosan vizet szivattyúznak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »