Függetlenségük megvédését kérik a CSM-től a DNA ügyészei

Függetlenségük megvédését kérik a CSM-től a DNA ügyészei

Szakmai hírnevük és függetlenségük megvédését kéri a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM) az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 135 ügyésze.
A kérés aláírói ugyanakkor ellenvetésüknek adnak hangot Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívásával kapcsolatban.

A DNA 183 ügyésze közül 135-en írták alá az indítványt, a többiek a bíróságon voltak a nap folyamán, illetve pihenő- vagy betegszabadságukat töltik – magyarázzák közleményükben a kezdeményezők.

Az Agerpres beszámolója szerint az ügyészek a 2004/317-es törvény alapján kérik a CSM-t, védje meg szakmai hírnevüket és függetlenségüket. Kezdeményezésüket azzal indokolják, hogy az elmúlt napokban politikai vagy köztisztséget betöltő személyek egy korrupció miatt bíróság elé állított és alapfokon elítélt vádlott bizonyítatlan állításaira hivatkozva törvénytelen bizonyítékgyűjtéssel vádolták meg a DNA ügyészi testületét.

Mi eltűrtük ezeket a támadásokat, noha közvetlen hatással voltak életünkre. (…) Mindannyian kitartottunk elveink mellett, és vállaltuk a korrupció elleni küzdelem folytatását, tudatában lévén annak, hogy munkánk eredménye pozitívumként szolgálhat a román társadalom számára” – áll a közleményben.

E szerint a DNA-ügyészek kérik a CSM-t, állapítsa meg, hogy a kifogásolt kijelentések alaptalanok, „némelyik közülük igen súlyos”, ezek célja szakmailag hitelteleníteni az ügyészeket. A kezdeményezők ugyanakkor leszögezik, nem értenek egyet az igazságügyi miniszterrel, aki Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész elmozdítását kezdeményezte.

“Igaza volt a miniszternek, amikor azt mondta, hogy a korrupció elleni küzdelem nem egyetlen személyen múlik, de

amit számos román állampolgár, valamint az európai és nemzetközi közösség is méltányolt” – fogalmaz a közlemény.

Az ügyészek rámutatnak, a vádlottak vagy elítéltek támadásainak fő célpontja mindig Laura Codruţa Kövesi, sokan ugyanis az ő félreállításában látják a korrupció elleni küzdelem destabilizálásának és hitelrontásának legkézenfekvőbb eszközét.

 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »