Függetlenként indulhat Soós Zoltán Marosvásárhely polgármesteri székéért

Függetlenként indulhat Soós Zoltán Marosvásárhely polgármesteri székéért

Az RMDSZ felső vezetése lapunknak megerősítette: annak érdekében, hogy befejeződjön Dorin Florea húszéves marosvásárhelyi uralma, beleegyezését adta, hogy a szövetség jelöltje, Soós Zoltán függetlenként induljon a polgármesteri székért.
Függetlenként indulhat az RMDSZ jelöltje, Soós Zoltán Marosvásárhely polgármesteri székéért – egyezett bele a szövetség. Hegedüs Csilla, az RMDSZ országos ügyvezető alelnöke lapunknak elmondta, azért döntöttek így, hogy végre befejeződjék Dorin Florea húszéves polgármestersége a városban. Hegedüs hangsúlyozta, a cél érdekében a szövetségi elnökség nem szab gátat Soós Zoltán „függetlenedésének”.

– szögezte le a Krónikának nyilatkozó politikus. Amint arról beszámoltunk, a múlt héten Hermann Mark Christian, a Szabademberek Pártja (POL) egykori helyi tanácsosa felajánlotta Soósnak, hogy amennyiben ragaszkodik tízpontos programjához és függetlenként indul, Hermann lemond az ősszel a Facebook-on bejelentett jelöltségéről, és beáll Soós nyilvános támogatói közé. Korábban hasonló igényt fogalmazott meg a másik két kisebb magyar párt is. A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) múlt hét végi közös tanácskozásán újból elhangzott, hogy a cél érdekében Marosvásárhelyen és Szamárnémetiben nem állítanak jelöltet az RMDSZ-szel szemben.

A múlt pénteki kézfogáson Soós Zoltán és RMDSZ-es kampánycsapata ígéretet tett Hermann-nak, hogy lemondanak a pártszínekről és a tulipán jelvényéről. „Készen állok függetlenként indulni, annál is inkább, hogy az RMDSZ vezetősége támogatna egy ilyen megoldást. Maga Kelemen Hunor is arról biztosított, hogy amennyiben Marosvásárhely érdeke megkívánja, a szövetség nem gördít akadályt függetlenként való indulásom elé” – fogalmazott január 17-én Soós. Kelemen álláspontjára is kíváncsiak voltunk, ő azonban nem nyilatkozott.

Az utóbbi hónapokban készült felmérések szerint Marosvásárhelyen Soós Zoltán mutatkozik a legesélyesebbnek Florea leváltására.

Amint megírtuk, a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint amennyiben most rendeznék a helyhatósági választásokat, az RMDSZ még a szavazatok egynegyedét sem gyűjtené be, Soós viszont toronymagasan nyerne. A jelenlegi polgármestert egykori sajtószóvivője, a nacionalista-xenofób nézeteket valló Marius Paşcan parlamenti képviselő is megelőzné.

Hírdetés

Soós Zoltán ezelőtt négy évvel is próbálkozott, akkor mindössze ezerhétszáz szavazattal kapott kevesebbet az ötödik mandátumára készülő Dorin Floreánál.

Az RMDSZ jelöltje akkor is függetlenként indult miután a magyar–magyar előválasztáson a szavazók 62 százaléka támogatta a 29 százalékot elérő Portik Vilmossal és az alig 8,7 százalékos Barabás Miklóssal szemben. Egyébként polgármesteri pályafutása alatt a szerdán először köszöntötte sajtóközleményben a város magyarságát Dorin Florea. Az elöljáró a magyar kultúra napja alkalmából arra biztatta a közösséget, hogy legyen büszke kulturális örökségére. „Továbbra is támogatni fogom azokat, akik a kultúrán keresztül kívánják előmozdítani az együttélési normákat, ez ugyanis a legtartalmasabb módja annak, hogy megismerjük és tiszteljük egymást” – írta többek között Florea.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »