„Független igazságszolgáltatás”: Beleszállt lengyel kollégáiba az Országos Bírói Tanács

A magyar után a lengyel kormány tekintélyének aláásásához is kész asszisztálni az Országos Bírói Tanács (OBT), amely múlt héten, kritikus pillanatban csatlakozott Brüsszel Varsó-ellenes tengelyéhez. Az OBT támogatja az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózatának (ENCJ) kezdeményezését a Lengyel Bírói Tanács (KRS) ENCJ-tagságának felfüggesztéséről.

A testület, amely körül számos probléma és gyanús ügy merült fel az utóbbi időben (lásd ITT és ITT) a Kúria egyik termében, zárt ajtók mögött vitatta meg az ügyet, és többségi határozatával, 6:4 arányban a támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Brüsszel Lengyelországot Hazánkhoz hasonlóan komoly nyomás alatt tartja, amiért kormánya szuverenista politikát folytat, intézményeit meg akarja védeni a külföldi befolyástól és a nemzeti identitását veszélyeztető erőktől.

Az Európai Parlament februárban Lengyelországban ellen próbálta megvédeni a szerinte veszélyben lévő alapvető európai értékeket a hetedik cikkely szerinti eljárás elfogadásával. A most már Magyarországot is fenyegető eljárás keretén belül akár kizárhatják a célkeresztbe került tagállamot az uniós döntéshozatalból, így az őt érintő ügyekből is, ám ehhez az Európai Tanács négyötödös többsége kell.

Hírdetés

A lengyelek ügye ősszel folytatódik.

Az ENCJ a Reuters beszámolója szerint szeptember 17-én készül felfüggeszteni a Lengyel Bírói Tanács tagságát azzal az indokkal, hogy Lengyelországban megszűnt az igazságszolgáltatás függetlensége. A döntést megelőző vitában az OBT felfüggesztés melletti állásfoglalása lehet az adu, hiszen azt csak úgy lehet magyarázni, hogy a lengyeleket még a legközelebbi szövetségesük is elítélte, szóba sem jöhet tehát más, mint a KRS felfüggesztése. Ez a határozat pedig – mivel az ENCJ de facto tanácsadó szerepet tölt be az unió vezető testületei mellett – súlyos, talán jóvátehetetlen károkat okozhat Varsó Brüsszellel szembeni védelmének.

Tűzfalcsoport


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »