Független felügyelőt rendelne ki a bíróság a Donald Trumpnál lefoglalt iratok hatósági átvizsgálásához

Független felügyelőt rendelne ki a bíróság a Donald Trumpnál lefoglalt iratok hatósági átvizsgálásához

A bíróság támogatja független jogi felügyelő kinevezését a Donald Trump floridai ingatlanában az FBI által lefoglalt iratok átvizsgálásához, a jogi lépést a volt elnök ügyvédei kezdeményezték hétfőn.

A döntésről szóló, szombaton megjelent bírói közlemény előzetes szándékról szól a különleges szakértő kinevezésére. A döntést Donald Trump beadványának áttekintése, valamint az előterjesztett rendkívüli körülményeket figyelembe véve hozta meg a bíróság.
Donald Trump ügyvédei hétfőn a „kivételes körülményeket” jelölték meg fő indokul arra, hogy a nyomozóhatóság munkájának felügyeletére egy független harmadik fél kirendelését kérik. Beadványuk szerint

Szintén szombaton a Nemzeti Hírszerzés (National Intelligence) igazgatója, Avril Haines levélben tájékoztatta a kongresszus két bizottságának demokrata párti elnökeit, hogy ő és hivatalos személyek fogják bemutatni a „vezető törvényhozóknak” azokat a potenciális kockázatokat, amelyeket a Donald Trumpnál lefoglalt iratok jelentenek a nemzetbiztonságra nézve.

Hírdetés

Pénteken az amerikai igazságügy ugyan jórészt olvashatatlanná téve, de nyilvánosságra hozta a Donald Trump házában augusztus 8-án tartott házkutatásról készült eskü alatti dokumentumot. A nyilvánosságot egy bíró rendelte el, aki ugyanakkor engedélyezte a tartalom egy részének titokban tartását.

A 38 oldalas, úgynevezett eskü alatt tett nyilatkozatot a házkutatást vezető FBI ügynök tette. A nyilvánosságra hozott nyilatkozat tartalmának nagyjából a fele nem olvasható, köztük az azt aláíró ügynök neve sem, ezért a dokumentum inkább megerősítésül szolgált arra, hogy olyan, Donald Trump hivatali idejéből származó, a hatóság szerint minősített iratokat kerestek, amelyek egy része már korábban visszakerült az amerikai állami levéltárhoz (National Archives and Records Administration).

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »