Fucsovics: majdnem bravúr

Fucsovics: majdnem bravúr

Noha a 15. próbálkozásra végre főtáblára kerülő Fucsovics Márton közel állt ahhoz, hogy meglepetést szerezzen, a csoda elmaradt a US Open nyitó körében, és a spanyol Nicolas Almagro három szettben elbúcsúztatta a 24 éves magyart.

Miután Fucsovics Márton remek formában tniszezve felkerült a US Open férfi egyesének főtáblájára – 2003-ban járt ilyen magasságokban utoljára férfi honfitársunk Sávolt Attila személyében a Roland Garroson – elkezdtünk bízni abban, hogy a 24 éves nyíregyházi játékos képes lehet megverni a korábbi TOP 10-es játékost, a spanyol Nicolas Almagrót.

Nos, hamar bebizonyosodott, hogy más dolog a selejtező, és más a főtábla. Fucsovics nagyon gyengén kezdte a meccset, és mire felvette a tempót, addigra 6:1-re elbukta az első szettet. A magyar játékos borzalmasan adogatott, mindössze 31 százalékosan ütötte be az első szerváját, amiből ráadásul csak a felét tudta kemény pályán megnyerni – nem csoda, hogy kétszer el is bukta az adogatását –, nyerő ütése és ásza nem volt, így senki sem csodálkozott azon, hogy a spanyol 28 perc alatt előnybe került.

A második játszmában már a selejtezőben látott Fucsovics jött ki a pályára, feljavult a szervája – már legalább 50 százalékban beütötte az első adogatásokat –, ennek köszönhetően magabiztosabban teniszezett, és nem sokon múlt, hogy a rövidítésig eljussanak, végül ez a szett is 6:4 arányban Almagróé lett 43 perces csatát követően. Főleg az döntött kettejük között, hogy a spanyol a beütött első adogatásai mögött több mint 80 százalékban képes volt a pontokat megnyerni, míg ez az adat a magyarnál ekkor 54 százalék volt.

A harmadik játszmában aztán tényleg láthattuk, egy feljavult formában teniszező Fucsovics számára tényleg legyőzhető lehetett volna a fénykorán már túl lévő Almagro. Elsősorban a szervája javult fel a kívánt szinte a 24 éves magyarnak, aki a jó első adogatásainak 81 százalékát immár megnyerte, bátran vállalt be különböző ütéseket, és amikor a spanyol a meccsért adogatott, remekül játszva visszabrékelt, majd rövidítésre mentette a játszmát. Ám ott hiába jutott el szettlabdáig, ütött két kettőshibát, majd ugyan hárította az első mérkőzéslabdát, de Almagro a másodikat már értékesítette, így végül 6:1, 6:4, 7:6-ra legyőzte Fucsovicsot.

Nézzük a statisztikát, aminek adatai pontosan elárulják, miért veszített végül a magyar játékos: amíg ő 5 ász mellett 8 kettős hibát ütött, addig a hispánnál ugyanez a mutató 7 és 4 volt. Mindketten nagyon gyengén szerváltak, Fucsovics 40, míg a spanyol 48 százalékban tudta beütni az első szerváját, amiből a magyar 63, míg Almagro 78 százalékban szerzett pontot, míg a második adogatásnál mindketten 52-52 százalékban tudták magukénak a pontot. Fucsovics kétszer, míg Almagro ötször vette el a másik szerváját, előbbi 5, utóbbi 7 nyerőt ütött, míg a magyarnak 8, a spanyolnak csak 4 ki nem kényszerített hibája volt.

Minimális különbség, de különbség, ami el is döntötte Almagro javára a meccset. Noha a ha-val kezdődő mondatoknak nincs sok értelmük, azért eljátszhatunk a gondolattal, mi lett volna, ha Fucsovics a harmadik szettben játszmalabdánál nem üt két kettős hibát…


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »