Frontálisan ütközött két vonat Csehországban, mindkét mozdonyvezető meghalt

Frontálisan ütközött két vonat Csehországban, mindkét mozdonyvezető meghalt

Háromra emelkedett a szerda reggeli nyugat-csehországi vasúti baleset áldozatainak száma – közölte Mária Svobodová, a regionális mentőszolgálat szóvivője.

Az áldozatok között van a két szerelvény mozdonyvezetője, valamint az utasok közül egy középkorú asszony.

A két személyszállító vonat – a Münchenből Pilsenbe tartó Nyugati express és egy helyi járat – szerda reggel Nyugat-Csehországban, a német határ melletti Domazlice közelében ütközött össze. Hárman a helyszínen életüket vesztették, míg a sérültek száma meghaladja a hatvanat. Az első információk szerint az expressvonat mintegy 80 km/óra sebességgel haladt, amikor összeütközött a közeli állomásról éppen elindult helyi személyvonattal.

Hírdetés

A szóvivő szerint öt ember sérülése nagyon súlyos, ezeket a személyeket a prágai, pilzeni és a domazlicei kórházakba szállították, ahol megműtötték. További négy ember közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, hármat közülük a pilseni kórházban, egyet pedig a domaliceiben kezelnek. Ők nincsenek életveszélyben. Mintegy félszáz utas könnyebb sérülésekkel, elsősorban zúzódásokkal úszta meg a szerencsétlenséget. Őket egy közeli kultúrházba szállították, ahol ételt, ital kaptak, megpihenhettek és pszichológusok is a rendelkezésükre álltak.

A röviddel nyolc óra után történt szerencsétlenség helyszínére számos mentőkocsi, négy mentőhelikopter és egy németországi mentőcsoport is érkezett – közölte a cseh közszolgálati hírtelevízióval a tűzoltóság regionális szóvivője.

Karel Havlícek közlekedési és ipari miniszter megszakította munkaprogramját, és a helyszínre utazott. A Twitter közösségi portálon megjelent bejegyzésében a miniszter azt írta: a baleset oka valószínűleg az, hogy az expressz Domazlicénél nem állt meg a továbbhaladást tiltó lámpánál.

Csehországban az utóbbi időben több hasonló vonatbaleset is történt. A szerencsétlenségek oka minden esetben emberi hiba volt. A prágai sajtó azt írta korábban, hogy Csehországban kevés a mozdonyvezető, ráadásul sokan túlterheltek, mert a nagyobb kereset érdekében túlórákat vállalnak, gyakran szabálytalanul. A Cseh Vasutak vezetősége jelezte: felülvizsgálják a mozdonyvezetők munkáját szabályozó rendszert.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »